Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Samarbete inlett med Lidingöloppet

Förbifart Stockholm kommer att delta i ett projekt för barn och ungdomar i Järvaområdet, och om sådär 10 år kan Förbifart Stockholm komma att stå värd för världens största halvmaraton i tunnelmiljö.

För att ge barn och ungdomar i Järvaområdet möjlighet att träna och uppleva en stafett, startade Lidingöloppet i våras ett projekt som ska pågå många år framöver. Efter ett antal tillfällen med löpträning, var det dags den 20 maj för en skolstafett, där över 680 elever från skolor i Rinkeby, Tensta, Husby, Akalla, Hässelby och Spånga deltog. Tanken är att expandera verksamheten kring Stockholm, gärna längs hela Förbifart Stockholms sträckning, och att de ungdomar som deltar också ska bjudas in och erbjudas skjuts till Lidingöloppets skolstafett där över 3000 barn deltar varje år.

– Lidingöloppet vill sprida god hälsa och motion och ser den här möjligheten tillsammans med Trafikverket som ett viktigt led i visionen. Vi är oerhört glada över Trafikverkets förtroende för vår kompetens. Målet är att minst 1000 barn och ungdomar skall medverka redan nästa år i Järvastafetten, säger Tomas Hoszek generalsekreterare Lidingöloppet.

– Från Trafikverket, och Förbifart Stockholms sida, ser vi möjligheter att stödja denna positiva verksamhet som syftar till att aktivera ungdomar i områden där vi kommer att bygga och stöka i många år framöver. Vi har inga ekonomiska förpliktelser, men kommer att medverka på det sätt vi finner lämpligt, säger projektchef Johan Brantmark.

Samarbetet ska utvärderas i god tid innan det är dags för invigningsloppet. Att redan nu planera för en invignings-halvmaraton kan verka avlägset, men för att kunna skapa ett sådant projekt och få internationellt gehör behövs det många års framförhållning. Lidingöloppet arrangerade invigningsloppet i Norra Länkentunnlarna under namnet ”Stockholm Tunnel Run”. Det fick stor uppmärksamhet som Europas största millopp 2014 samt pris som bästa event i Sponsor & Eventföreningens stora gala Gyllene Hjulet.