Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fem personer har lagt sina utsträckta händer på varandra
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Lyckad aktivitet för goda arbetsvillkor

En trygg arbetsmiljö och schyssta villkor för alla som jobbar på våra arbetsplatser är en högt prioriterad fråga för Trafikverket.

Som ett led i detta arbete testar vi nu ett nytt grepp på Förbifart Stockholm: platsbesök i samarbete med Skatteverket, Arbetsmiljöverket och aktuell entreprenör.

Det första platsbesöket ägde rum på Förbifart Stockholms delprojekt Tunnel Norr, entreprenad FSE403 Bergtunnlar, Johannelunds arbetsområde tisdag 22 november.

- Platsbesöket gick mycket bra. Vi hade höga förväntningar och dessa infriades verkligen, säger Anika Wifréus, ansvarig för platsbesöket på Trafikverket. På Förbifart Stockholm beräknas det med tiden att arbeta upp till 5000 personer från olika företag både från Sverige och andra länder.

- Vi vill på detta sätt försäkra oss om att till exempel oseriösa entreprenörer, osund konkurrens eller svart arbetskraft inte förekommer i våra entreprenader, det ska vara schyssta villkor för samtliga, säger Anika Wifréus. Till exempel ska samtliga leverantörer vara godkänd för svensk F-skatt, sköta sin redovisning, betalning av skatter och sociala avgifter. Att Trafikverket gjorde detta platsbesök samordnat med andra myndigheter är ett helt nytt grepp.

- Det här var ett test och samtidigt ett startskott. Nu vet vi att upplägget fungerar och det kommer att tjäna som modell för vårt arbete i hela Förbifart Stockholm, säger Anika Wifréus. I detta samarbete ingår Förbifart Stockholms entreprenörer och underentreprenörer i alla led. Denna gång gjordes platsbesöket tillsammans med entreprenören för de norra tunneldelarna, det schweiziska företaget Implenia, tillsammans med underentreprenörer.