I vägutredningen föreslogs en vägkorridor, som senare ändrats på några platser. Arbetsplanen beskriver i detalj var inom den föreslagna korridoren vägen ska gå. Som underlag för var vägen bör gå påbörjades mätningsarbeten och geotekniska undersökningar under hösten 2007. Dessa arbeten pågick i varierande omfattning till och med 2011.
Arbetsplanen innehåller detaljerade planritningar över vägens sträckning, vilka markytor som kommer att behövas och vilka fastigheter som berörs. I arbetsplanen beskrivs även vilka extra ytor som kommer att behövas under byggtiden, väganslutningar och så vidare. Arbetsplanen innehåller även en miljökonsekvensbeskrivning, MKB, det vill säga en beskrivning av hur vägen och vägbygget kommer att påverka miljön och vilka skyddsåtgärder som kan behövas.
Läs mer om vad en arbetsplan är
Samråd om arbetsplanen genomfördes oktober till december 2009 med berörda markägare, myndigheter och allmänhet. Då gavs tillfälle att yttra sig om innehållet i projektets arbetsplan.
Läs mer om samrådet 2009
Synpunkterna från samrådet på arbetsplanen sammanställdes i en samrådsredogörelse och en del förslag inarbetades i arbetsplanen. Nästa steg var att arbetsplanen med MKB (Miljökonsekvensbeskrivning) ställdes ut.
Utställelsen skedde under juni-augusti 2011. Även då fanns det möjlighet att lämna synpunkter. Information om utställelsen och var materialet var utställt annonserades i dagspress, lokaltidningar och på denna webbplats. Handlingarna fanns tillgängliga på flertal kommunhus och bibliotek. Representater från projektet var också ute i köpcentrum och informerade. Här hittar du utställelsehandlingarna:
E4 Förbifart Stockholms utställelsehandlingar, 2011
Efter utställelsen sändes arbetsplanen till Länsstyrelsen för godkännande. Därefter färdigställdes slutligt förslag till arbetsplan och lämnades till Trafikverkets huvudkontor för fastställelse. Arbetsplanen lämnades in för fastställelse 6 november 2012 och fastställdes 6 november 2013.
Från det att arbetsplanen är fastställd är det möjligt att överklaga. Man måste inte ha lämnat synpunkter på arbetsplanen för att ha rätt att överklaga. Arbetsplanen överklagades i slutet av 2013 till regeringen.
Den 15 maj 2014 avslog regeringen samtliga överklaganden gällande arbetsplanen för Förbifart Stockholm och arbetsplanen vann laga kraft.