Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kollage från arkeologisk undersökning. En hand som håller i en amulettring och en grupp människor som besöker kultplatsen där fynden gjorts.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Rekordmånga amulettringar från järnåldern

En okänd kultplats med omkring 200 amulettringar har upptäckts under de arkeologiska undersökningar som pågår inför E4 Förbifart Stockholm.

Fyndet är unikt eftersom så många amulettringar aldrig tidigare har hittats på en och samma plats. Amulettringarna dateras till 600-700- talet e. Kr och är mellan 5–15 cm i diameter. De är tillverkade av järn och har i de flesta fall hängen som sitter på ringen, oftast i form av små yxor. För ett par år sedan fann arkeologer från Statens Historiska Museum cirka 65 amulettringar i Upplands Bro kommun.

Ingen känd praktisk funktion

– De har ingen känd praktisk funktion utan ska nog främst betraktas som ett rituellt föremål. De har sannolikt hanterats på ytan i samband med årstidsbundna högtider, kanske i samband med sådd berättar arkeologen och projektledaren Ingela Harrysson på Stiftelsen Kulturmiljövård.

I Hjulsta undersöker arkeologer sedan i somras två gravfält från järnåldern, cirka 500 f.Kr.-1050 e.Kr. Det var vid ett av dessa gravfält som arkeologerna stötte på en kultplats av omfattande proportioner och de däromkring placerade amulettringarna.

Även en bronskniv och en flintspets från bronsåldern har hittats på kultplatsen i Hjulsta vilket antyder att platsen har varit i bruk under en mycket lång tid, även om just amulettringarna är från slutet av järnåldern.