Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kollage med besökare på Tensta marknad
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Spännande möten på Tensta marknad

Förbifart Stockholm deltog på årets Tensta marknad.

Tensta marknad lockar cirka 80 000 besökare och ett hundratals utställare. I år deltog DP LVH tillsammans med Stiftelsen Kulturmiljövård för att informera om trafikplats Hjulsta och om våra pågående arkeologiska utgrävningarna i området. Marknaden började klockan 16, men redan klockan 14 var det "full fart" hos Förbifart Stockholm. Det var många nyfikna, intresserade som kom fram och tyckte att Förbifarten och trafikplats Hjulsta lät spännande. En positiv fest- och fredagsstämning rådde på marknaden.

Vikingar och Förbifarten hur hänger det ihop?

Andreas Forsgren, arkeolog från Stiftelsen Kulturmiljövård väckte uppmärksamhet i sin vikingadräkt. Många ville mer än gärna prova hans vikingahjälm. Vi fick även frågan – Vikingar och Förbifarten, hur hänger det ihop? Det var en bra anledning för oss att informera om att: arkeologiska undersökningar utförs oftast i samband med exploatering av mark, att vi ska bygga en bro över trafikplats Hjulsta. Den yngre järnålderns sista period brukar även kallas för vikingatiden (800-1100 e.Kr.).

Flera arkeologiska visningar i Hjulsta

Förbifart Stockholm kommer att erbjuda fler arkeologiska visningar på plats i Hjulsta, alla är välkomna men vi kommer att rikta oss särskilt till skolorna i årskurs 3 i Hjulsta som läser om järnåldern och alla mångkulturella föreningarna i området. Datum, tid och mötesplats för dessa visningar kommer att aviseras snart.Anna Nordqvist, miljöspecialist, Trafikverket, infomerar författarparet och tenstaborna Lena Andersson och Björn Linnel om Förbifart Stockholm.
Glad barn som gjorde armband och halsband inspirerade av pärlor från järnåldern som arkeologerna hittat i Hjulsta.

Titta vilken fin tunnel Nusayba ritat! Den påminner om Förbifart Stockholms betongtunnel som ska byggas norr om Hjulsta. Ett av de tjugotals matstånden på food courten på Tensta marknad.Ta blå-linjen till Tensta om du vlll uppleva spännande möten.