Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Besiktningar på gång i Skärholmen

I sommar påbörjas arbetet med att bygga en arbetstunnel i Skärholmen, snett emot busstorget på andra sidan Skärholmsvägen. Innan sprängningsarbetena börjar i juli kommer Trafikverket att besiktiga fastigheter som kan komma att påverkas.

I dagarna skickar Trafikverket ut information till de som kommer att få erbjudande om att få sin fastighet besiktigad. Det är fastigheter som ligger på ett ungefärligt avstånd på 150 meter från arbetstunneln. Avståndet till tunnlarna är väl tilltaget för att säkerställa att alla fastigheter som kan komma att påverkas också besiktigas.

Informationen som skickas ut via posten kommer dock att gå ut till en större krets boende, verksamma och fastighetsägare än de som kommer att få erbjudandet, eftersom de också kan komma att märka av våra arbeten.

Vid besiktningen dokumenterar vi fastighetens skick. Om det finns kakelugn eller öppen spis kommer dessa att provtryckas i samband med besiktningen. Innan sprängningarna startar kommer vibrationsmätare att monteras på en del av byggnaderna som förbesiktats, men inte på alla. Med utgångspunkt från mätningarna och vibrationsriktvärden kan vi sedan kontrollera och styra sprängningsarbetet.

NCA gör besiktningarna

Trafikverket har anlitat företaget Nitro Consult & Ansvarsbesiktning i samarbete (NCA) för att göra besiktningarna. Vi räknar med att besiktningarna kommer att genomföras under juni månad i år. Ett par veckor i förväg kommer NCA genom brev att kontakta de fastighetsägare, boende och verksamheter som berörs. Besiktningarna sker på dagtid och besiktningspersonerna bär alltid legitimation.

När sprängningsarbetet i Skärholmen är avslutat gör vi en efterbesiktning av varje fastighet som vi har besökt tidigare för att se om byggnaden har påverkats av vårt arbete.

Sprängvarningstjänst införs

I juni öppnar Förbifart Stockholm en telefonlinje för kundärenden. Mer information kommer på webbplatsen inom kort.

I höst kommer också alla som bor inom ett visst avstånd från arbetsområdet att erbjudas en sprängvarningstjänst. Den innebär att man inför varje sprängning får en förvarning cirka 30 minuter innan, antingen via en uppringning på telefonen, via sms eller via e-post.