Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sprängningar påbörjade i Skärholmen

Nu har arbetet med att spränga tunnlar i Skärholmen påbörjats. Där ska Trafikverket bygga på- och avfarter till Förbifart Stockholm för bussar i kollektivtrafiken. Övrig trafik kommer ner och upp ur Förbifart Stockholm via avfarter från E4.

Bussarna kommer att ansluta till det befintliga busstorget i Skärholmen. Det gör att området blir en knutpunkt för kollektivtrafik med både bussar och tunnelbana i nära anslutning till Förbifart Stockholm.

Men först bygger Trafikverket en arbetstunnel som ska användas för att kunna bygga själva huvudtunneln där den nya vägen ska gå.

Nu spränger vi ovan jord, men senare i höst kommer sprängningarna att övergå till att utföras under jord för att kunna bygga själva tunneln. Då kan människor i närheten komma att uppfatta så kallade stomljud från borrning och sprängning, det vill säga ljud som fortplantar sig i byggnader och som kan upplevas som störande.

Alla som bor eller har verksamhet inom ett visst avstånd från sprängningarna under jord kommer att få ett erbjudande via posten att koppla upp sig till ett så kallat sprängvarningssystem. Genom en automatisk telefontjänst kan man då bli förvarnad cirka 30 minuter innan sprängningen sker, antingen genom ett sms, ett mejl eller genom en uppringning på telefonen.

Mer information om sprängvarningssystemet kommer inom kort här på vår hemsida.

(Bilden ovan visar att arbetet har påbörjats med att spränga ut det som sedan ska bli på- och avfarter för kollektivtrafiken i Skärholmen. Foto: Trafikverket)