Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ovanligt högljudd sprängsalva

Sprängningen den 19 januari klockan 20.00 hördes över ett mycket större område än vad den brukar. Anledningen till detta är troligen ett väderfenomen, så kallad inversion.

Vi har förstått att sprängsalvan i fredags den 19 januari klockan 20.00 hördes i ett betydligt större område än vanligt. Anledningen till detta kan vara flera, men i just detta fallet misstänker vi att det berodde på ett väderfenomen, så kallad inversion.

Det betyder att ett lock av kall luft lägger sig över ett område och tvingar ljudet av till exempel en sprängsalva, att sprida i sidled ut från vårt arbetsområde istället för att en del av ljudet går uppåt och försvinner.

Vi undersöker också om det finns andra samverkande faktorer som till exempel typ av sprängsalva och bergförhållanden som kan ha påverkat hur ljudet spridit sig. Normalt är det inom en radie av 300-500 meter från vårt arbetsområde som vi märks av när vi spränger.

Våra sprängningstider 

Vi spränger vardagar mellan klockan 07-22.00, men för dig som vill bli förvarnad om när sprängningarna ska ske, rekommenderar vi att du anmäler dig till vår sprängvarningstjänst. Tjänsten ger en automatisk förvarning via sms, telefon eller mejl cirka 30 minuter innan sprängning. Bor du längre bort än 300 meter från våra arbeten, men ändå störs av sprängningarna, kan du även ringa in och anmäla dig på Förbifart Stockholms kundärendenummer på 010-123 04 00.

Du kan även följa våra arbeten här, där vi kontinuerligt lägger ut information om vad vi gör.