Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Provborrning i berg
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Provborrningar i sundet

Trafikverket gör kompletterande bergundersökningar för att ta reda på bergets kvalitet och egenskaper där Förbifart Stockholm passerar under Mälaren.

Arbetena startade i början av april, och skulle egentligen avslutas den 30 april. Men arbetet har nu förlängts och kommer även att pågå under hela maj. Orsaken till förlängningen är att vi beslutat att borra fler hål. Arbetet utförs dagtid under vardagar.

Borrningarna görs från en pråm i sundet mellan norra Lovö och Grimsta på fastlandet. Vi kommer också att använda en bilfärja för att frakta ut personal och material till pråmen.

Berget har tidigare undersökts längs hela den sträcka där Förbifart Stockholm ska gå i tunnel. Genom borrproverna har vi kartlagt och bedömt bergsstrukturen och bergets kvalitet. Berget består mestadels av granit och gnejs och är i huvudsak av bra kvalitet. De undersökningar som nu görs är kompletterande provtagningar till tidigare kartläggning.