Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Spånga

I Spånga bygger vi ut järnvägen från två till fyra spår, ny plattform och plattformstak till pendeltågstationen, bullerdämpande skärmar och nya gång- och cykelvägar.

Här kan du läsa om vad som är aktuellt i Spånga.

Planerade avstängningar i sommar

Trafikverket stänger av järnvägen mellan Stockholm City och Jakobsberg i båda riktningarna mellan fredag 13 juli klockan 01.30 och måndag 6 augusti klockan 04.30. Vi arbetar dygnet runt. För att kunna bygga ut järnvägen behöver vi arbeta när spåren inte är trafikerade. På så sätt kan vi garantera säkerheten för både de som bygger och för dig som reser.

Planera din resa

Tänk på att din resa tar längre tid än normalt när vi stänger av järnvägen. Planera din resa och var ute i god tid. Information om ersättningstrafik hittar du på sl.se och sj.se

Arbeten vid Solhemsbacken

Vi förbereder för utbyggnad av spåren i området kring Solhemsbacken. Den gamla rälsen kommer att bytas ut och ersättas med ny.

Ny järnvägsanläggning

På sträckan mellan Spånga och Barkarby, som är tre kilometer lång, breddar vi för spårutbyggnaden. Vi river nuvarande två spår och bygger fyra nya spår, nya kontaktledningar och signalsystem. Vi bygger en helt ny järnvägsanläggning. Den nya järnvägen följer den nuvarande, förutom norr om Spånga station där en kurvrätning görs på en cirka 600 meter lång sträcka. I norr ansluts de fyra spåren till den tidigare utbyggnaden av fyra nya spår mellan Barkarby och Kallhäll.

Pendeltågsstationen får en bredare och längre plattform anpassad till de nya spåren med nya informationssystem, väderskydd och nytt plattformstak. På spåren vid plattformen åker pendeltågen och på de två yttre spåren, ett på vardera sida, regional- och godståg.

Vi bygger stödmurar, gör omfattande ledningsomläggningar, lägger dräneringsrör och nya betongrännor för kablar så att de är skyddade när de nya spåren kommer på plats.

På hela sträckan monterar vi bullerdämpande skärmar eller stängsel.

Nya gång- och cykelvägar

Våren 2018 blev vi klara med en ny gång- och cykelväg vid Solhöjden i Spånga. Längs järnvägen mellan Spånga och Barkarby bygger vi nya mer tillgängliga gång- och cykelvägar.

Vi planerar att vara klara med utbyggnaden mellan Spånga och Barkarby 2020