Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Järfälla kommun och Trafikverket tar omtag kring Veddestabron

Järfälla kommun och Trafikverket avbryter bygget av den nya Veddestabron för att istället planera och bygga en ny bro.

Den nya bron anpassas nu till de utökade planerna för det nya utbyggnadsområdet Barkarbystaden, utbyggnaden av tunnelbanans blå linje och den nya pendeltågsstationen i Barkarby.


Beslutet att bygga bron togs 2011 men sedan dess har förutsättningarna ändrats rejält. De förändrade byggplanerna för nya Barkarbystaden, från 5 000 nya bostäder till över 15 000 påverkar området och den nya Veddestabron. Utbyggnaden av tunnelbanans blå linje påverkar också bron.

- Bron behöver ha en utformning och funktion som fungerar för de behov som finns idag och framöver, och vi vill inte behöva bygga om den efter några år, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla kommun. Därför har vi i samråd med Trafikverket beslutat att avbryta det bygge vi startade i våras.

-Självklart är det inte optimalt att behöva avbryta bygget, men efter att ha vägt fördelar och nackdelar mot varandra ser vi att det här är den bästa långsiktiga lösningen för vår växande kommun, säger Emelie Grind.

Nu börjar förberedelserna för den nya bron som planeras stå klar 2017.

Fakta: Veddestabron är en vägbro mellan nya pendeltågsstationen i Barkarby, över järnvägen och motorvägen E18 med anslutning till det nya utbyggnadsområdet Barkarbystaden. 2011 beslutade Järfälla kommun att låta Trafikverket bygga Veddestabron i samband med utbyggnaden av järnvägen, Mälarbanan. Då planerades en bro som skulle kunna ha en spårväg och station på bron och som skulle kunna breddas i etapper till 40 meter. Eftersom tunnelbanan nu ersätter den tänkta spårvägen räcker det att den nya bron blir 28 meter bred och inte behöver byggas om.

Fakta
Veddestabron är en vägbro mellan nya pendeltågsstationen i Barkarby, över järnvägen och motorvägen E18 med anslutning till det nya utbyggnadsområdet Barkarbystaden.

2011 beslutade Järfälla kommun att låta Trafikverket bygga Veddestabron i samband med utbyggnaden av järnvägen, Mälarbanan. Då planerades en bro som skulle kunna ha en spårväg och station på bron och som skulle kunna breddas i etapper till 40 meter.

Eftersom tunnelbanan nu ersätter den tänkta spårvägen räcker det att den nya bron blir 28 meter bred och inte behöver byggas om.