Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ett stort kliv framåt för Mälarbanan med sommarens avstängning

Sex kilometer nya spår, elva nya växlar, nya kontaktledningar, signaler och ett stort steg framåt av bygget av nya pendeltågsstationer i Barkarby och Kallhäll är resultatet av fem veckors avstängning av Mälarbanan.

– Under den 870 timmar långa avstängningen har vi kommit ett stort steg framåt i  utbyggnaden av Mälarbanans första etapp, säger projektchef Eva Nordberg. Nu rullar tågen på nya spår mellan Jakobsberg och Kallhäll.

En omfattande planering ligger bakom arbetena, som på en del platser pågått dygnet runt för att hinna färdigt allt som inte kan göras när tågen går.
-Vi har gjort allt det som hör ett järnvägsbygge till: grävt ur banvallen och fyllt den med nytt material, satt upp skyddsportaler, lagt en bro för tågen, lagt ny räl, växlar, svetsat ihop dem, lagt ny makadam, satt upp kontaktledningar och nya signaler. Dessutom har vi kommit vidare med bygget av de nya stationshusen i Kallhäll och Barkarby. På stationen Kallhäll har väggar och tak kommit på plats och plattformarna börjat få tak. Den nya entrén till Jakobsbergs station har också börjat ta form. I Huvudsta har vi lagt nya växlar och flyttat ett ställverk, säger Eva Nordberg.

Många tågresenärer påverkades
Under avstängningen fick tågresenärer resa andra färdvägar eller åka med ersättningsbuss. Det innebar längre restid än vanligt. I Huvudsta, där vi arbetade en dryg vecka, förlängdes tyvärr avstängningen då arbetena där drog ut på tiden.  
-Vi förstår att det är besvärligt för resenärerna när vi stänger. Vi försöker planera avstängningarna till tider då färre reser, men förstår att många ändå påverkas. Ett stort tack till alla för visat tålamod under vår avstängning av Mälarbanan, säger Eva Nordberg.

Ett spår öppet mellan Jakobsberg och Kallhäll

De kommande veckorna fortsätter vi att bygga nya järnvägsspår mellan Jakobsberg och Kallhäll. Det innebär att tågen där endast går på ett spår istället för två fram till den 15 augusti. Under den perioden går därför pendeltågen med begränsad trafik på sträckan. I Kallhäll är träplattformen avstängd och allt resande sker från den nya permanenta plattformen.

Mälarbanan helt avstängd den 15-17 augusti
För att bli klara med signalarbetena behöver vi stänga av Mälarbanan mellan Barkarby och Kallhäll ytterligare en helg. Lördagen den 15 augusti klockan 02.00 stänger vi och bussar ersätter då tågen fram till måndagen den 17 augusti. Planera därför din resa och kolla med SJ och SL för att få information om ersättningsbussar.

Se bilder från våra arbeten på Instagram
Vill du se fler bilder från våra arbeten? Välkommen att följa oss på Instagram @projektmalarbanan.