Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Broar
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi bygger ihop Citybanan och Mälarbanan i Tomteboda

I Tomteboda möts Citybanans och Mälarbanans spår. Projekten samsas om området och hjälps åt att bygga om järnvägsanläggningen för att ge pendeltågen egna spår i den viktiga pusselbiten mellan Citybanan och Huvudsta.

Under påsken gör vi de sista arbetena med att knyta ihop Citybanans och Mälarbanans spår i Tomteboda. Vi river, flyttar och bygger nya spår och kopplar in nya växlar. Flera av växlarna läggs på plats i förväg och resten levereras under påskhelgen. Vi gör även klart arbetena på den sista av Mälarbanans nya broar mellan Tomteboda och Huvudsta. Dessutom gör vi en hel del kontaktledningsarbeten och signalarbeten.

Efter påsk kan tågen börja rulla på den andra av Mälarbanans två nya broar. Den första bron har varit i drift sedan i höstas. När Citybanan öppnar 2017 kommer pendeltågen att köra på de inre, äldre, broarna medan övriga tåg kör på de yttre, nya, broarna. År 2025 planeras Mälarbanan vara utbyggd till fyra spår istället för två hela vägen mellan Tomteboda och Kallhäll.

översiktsbild
I bildens nederkant syns nedfarten till Citybanans tunnel. I övre delen av bilden finns Mälarbanans broar mot Sundbyberg.