Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kvällsarbete på spår
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya spår på plats i Jakobsberg och Barkarby

Under Kristi Himmelsfärdshelgen ersatte vi de tillfälliga spårbroarna i Barkarby och Jakobsberg med nya järnvägsspår.

Järnvägen var avstängd under 102 timmar och vi arbetade på flera platser mellan Barkarby och Kallhäll. Våra största arbeten var att lyfta bort de 22 ton tunga stålbalkar som har fungerat som tillfälliga spårbroar söder om stationerna i Barkarby och Jakobsberg.

För att kunna lyfta stålbalkarna utan att hindras av den uppspända kontaktledningen ovanför använde vi en Kirow-kran. Det är en av de kraftfullaste spårgående kranarna som finns på marknaden. Kranen kan lyfta upp till 120 ton. I projektet har vi tidigare använt kranen till att lägga spårväxlar och under våren såg vi att kirow-kranen skulle lämpa sig mycket väl för att snabbt lyfta bort de tillfälliga spårbroarna .

Vi lade upp stålbalkarna på vagnar och fraktade dem sedan till infartsparkeringen i Barkarby där de ligger i väntan på att eventuellt användas igen i senare entreprenader på Mälarbanan.

Kirow-kranen är lämpad för tunga lyft i trånga utrymmen. Att lägga spårväxlar har hittills varit det vanligaste användningsområdet för kirowkranen som är inhyrd av Trafikverket.

Nästa avstängning

Den 11 juni - 8 augusti stänger vi av järnvägen igen. Då är den avstängd i 8 veckor och det är den näst sista avstängningen mellan Barkarby och Kallhäll. Vi kommer då att koppla in ytterligare 30 växlar. Totalt kommer det att finnas 41 växlar på sträckan Barkarby - Kallhäll.

Under sommaren tar bort den tillfälliga stationen i Kallhäll för att i augusti öppna det nya stationshuset.

Den 9 juli - 18 juli är det totalavstängt mellan Spånga och Kallhäll. Det innebär att tågen under den perioden vänder i Sundbyberg. Övrig tid vänder pendeltågen i Spånga.

Mer information om sommarens arbeten kommer inom ca två veckor.

Varför stänger vi av järnvägen så länge?

Vi stänger av järnvägen för tågtrafik för att kunna göra arbeten som vi inte kan göra då det går tåg på spåren. Det gör vi för att garantera säkerheten hos både yrkesarbetare, tågtrafik och resenärer.

Var ute i god tid och planera din resa

Vi är medvetna om att våra arbeten innebär störningar för såväl närboende som resenärer. Då bussar ersätter tågen kommer det att ta längre tid att resa. Var därför ute i god tid.

Information om ersättningstrafik hittar du på sj.se och sl.se