Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tåg på Söderströmsbron

Stockholm Central–Stockholms södra, Getingmidjan

Allt fler åker tåg. Det ställer höga krav på järnvägen, som ska vara punktlig och säker. Trafikverket gör nu en historisk satsning på att rusta järnvägen för framtiden. Störst åtgärd i Sverige görs på sträckan Stockholm Central till Stockholms södra.

Stockholm växer och det ställer höga krav på infrastrukturens anpassning. Just nu pågår historiskt stora satsningar på järnväg i Stockholm. Sedan öppningen av Citybanan, den nya pendeltågstunneln under centrala Stockholm, har hälften av tågtrafiken flyttats ned dit. Det möjliggör nästa steg, nämligen att byta ut och modernisera de andra två spåren genom centrala Stockholm.

Det går inte att rusta upp en av Sveriges viktigaste järnvägssträckor utan att det påverkar trafiken och de som reser med tågen. Vårt arbete med att rusta upp Getingmidjan kommer att påverka både tågresenärer och de som bor och jobbar längs järnvägen.

Läs mer om hur våra arbeten påverkar dig.

Sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra, den så kallade Getingmidjan, är en viktig del av järnvägsnätet och en av de mest trafikerade i hela landet. Här passerar alla tåg till och från södra Sverige. Blir det stopp på denna sträcka av någon anledning  så får det konsekvenser för stora delar av Sveriges järnvägstrafik. Järnvägen är till stora delar från 1950-talet och står nu inför en omfattande upprustning.

Upprustningen är nödvändig för att säkerställa pålitliga och hållbara resor och transporter. Upprustningen syftar till att vidmakthålla och restaurera den befintliga anläggningens funktion och standard, en så kallad reinvestering. Efter upprustningen kommer Getingmidjan att ha samma placering och samma antal spår som den har idag.