Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kvinna letar information

Trafikavstängningar 2018

Det går inte att rusta upp en av Sveriges viktigaste järnvägssträckor utan att det påverkar trafiken och de som reser med tågen. Vårt arbete med att rusta upp Getingmidjan kommer att påverka både fjärr- och regionaltågsresenärer.

Vi håller igång trafiken, men inte som du är van

För att det ska kunna bli bättre måste det under en tid krävas genomgående förändringar och arbete. Under åtta veckor somrarna 2018, 2019  och 2020 planerar vi att stänga av Getingmidjan helt. Eftersom Getingmidjan är en av Sveriges mest trafikerade sträckor kommer många resenärer att bli påverkade under den här tiden. Både vad gäller färdväg och restid.

Järnvägsarbeten och säkerhet

När vi arbetar på och nära järnvägen behöver vi stänga av järnvägen för att garantera säkerheten hos både yrkesarbetare, tågtrafik och resenärer. När vi stänger av järnvägen arbetar vi dygnet runt för att hinna med så mycket som möjligt.

"Lilla getingmidjan" - avstängning 19-22 oktober, vecka 42

Mellan 19-22 oktober med start kl 22 kommer vi att stänga av Getingmidjan för att genomföra följande arbeten:


• Kompletterande kvalitetskontroll och nödvändiga provtagningar i Södertunneln av de betongarbeten som utfördes      under sommaravstängningen
• Montage av brandskyddsskivor i Södertunneln och i Riddarholmstunneln
• Provtagningar av ballasten i Södertunneln som förberedelse till ballastschakt sommaren 2019
• Makadamkomplettering och sopning av spårområde på Riddarholmen
• Byggnation av kanalisation mellan spår på Riddarholmen
• Montering av KTL fundament på Tegelbacken
• Spårriktning och neutralisering av spår på Riddarholmen
• Fortsatt arbete på Riddarholmen med murar mot järnvägen samt markarbeten vid och runt Hebbes trappa på Riddarholmen


SJ kommer att vända tåg på Stockholms södra. För att allt ska gå så smidigt som möjligt för både projekt och resenär har vi tillsatt en samverkansgrupp med representanter från SJ, MTR pendel och Trafikförvaltningen. Här har vi tagit fram rutiner för vem som gör vad under avstängning och öppning av station, vilket vi kommer att ha anledning att komma tillbaka till under påskveckan, 2019.

För dig som reser

SJ kommer att avgå och ankomma Stockholms södra medan MTR Express kör en annan väg och utgår från Centralstationen. Se till att du tittar en extra gång på din biljett!