Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Så här går avstängningarna till vid nya trafikplats Vega

Från och med mitten den 14 mars till och med juli 2017 kommer sprängningsarbeten att utföras längst med väg 73 och Gamla Nynäsvägen. Sprängningar kan förekomma på vardagar kl. 10.00 och 14.00 vilket innebär att vägen då stängs av en kortare stund.

Besök på byggarbetsplatsen i Vega

En solig dag i mars följde vi med ut på byggarbetsplatsen för att se hur trafiken påverkades på grund av avstängningarna i samband med sprängning. Anledningen till sprängningarbetet är på grund av bygget av nya på- och avfartsramper för den nya trafikplatsen. 

När vi kom in på byggarbetsplatsen tog vi på oss skyddsutrustning och därefter gick avstängning och srpängningsteamet igenom genomförandet av avstängningen samt skjutning i berget. I samband med genomgången blev vi också hänvisade till vart någonstans vi skulle stå under sprängningen.

Nu är det dags för sprängning
Nu kan vi se hur TMA-bilarna som är en förkortning till  Truck Mounted Attenuator åker ut på väg 73 för att stänga av trafiken, bilarna är utrustade med väl synliga varningssignler och krockkuddar på baksidan. På Gammla Nynäsvägen finns det tillfälliga trafikljus men även flaggvakter vid sprängningsområdet under sprängning. Efter en stund ger avstängningsteamet klarttecken till sprängarna därefter ljuder sprängningssignalerna och snart där på bullrar det till. Strax efter avstängningarna upphört var trafikflödet i sin vanliga fas igen.

Hur länge är trafiken avstängd?
Vid detta tillfälle var det en ganska liten sprängning som skulle genomföras och trafiken var endast avstängd i 4-5 minuter. Men som längst kan trafiken stängas av i 10 minuter.

Den 14 mars startarde sprängningsarbetet och kommer fortsätta under utvalda vardagar till och med juli 2017. Följ gärna vår löpande 3 veckors uppdatering på hemsidan.