Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plogbil på vinterväg.

Så sköts din väg på vintern

De statliga vägarna sköts av entreprenörer som arbetar på uppdrag av Trafikverket.

Entreprenörerna plogar, saltar och sandar, river is och tar bort snö, tinar trummor och röjer stormfällda träd med mera. De har en tät dialog med Trafikverket, och de har tillgång till avancerad väderinformation och vet i förväg när det är dags att dra i gång halkbekämpning och plogning.

Halkbekämpningen sker ofta redan innan temperaturen faller för att hindra att vägbanorna fryser. Plogbilarna rullar redan när de första flingorna faller.

I Stockholms län finns 140 enheter för snöröjning och halkbekämpning. Normalt kostar vinterväghållningen i Stockholms län 130 miljoner kronor per år. Knappt hälften av kostnaden är fast ersättning. Det inkluderar bland annat hyra av plogar, saltspridare och lagringsplatser samt jourersättning till chaufförer och egen personal. Dessa kostnader har Trafikverket oavsett hur mild eller sträng vintersäsongen blir.

Man kan säga att ett normalt snöfall i Stockholmsområdet kostar cirka 1,8 miljoner kronor och ett halktillfälle omkring 200 000 kronor.

Halka bekämpas med salt och sand. I Stockholm används i princip salt på de stora vägarna som har mycket trafik. Sand är effektivt bara på vägar med lite trafik. Saltet gör att vägen kan vara fri från snö och is även när det är kallt. Saltet har bäst effekt om det sprids innan temperaturen sjunker och nederbörden faller. Därför kan man se saltspridare i arbete på torra vägbanor vid plusgrader. I Stockholms län använder Trafikverket salt på drygt 200 mil väg och sand på 125 mil.

Läs mer om hur och varför Trafikverket använder salt på vägarna

På flera av de stora broar som passerar Mälaren har Trafikverket byggt avrinningssystem som fångar upp salt och andra föroreningar från trafiken. Systemen finns bland annat på Essingeledens broar.