Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Byggarbetare står samlade i en blivande tunnel för en tyst minut

Linnéa Hansson, Implenia

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stand Down - ett stopp i arbetet för att uppmärksamma säkerhets- och arbetsmiljöfrågor

I fredags klockan 13 stannade allt arbete på arbetsplatser inom Trafikverkets anläggningsverksamhet i hela Sverige för att uppmärksamma säkerheten.

E4 Förbifart Stockholm var värd för Trafikverkets Stand Down - ett stopp i arbetet för att uppmärksamma säkerhets- och arbetsmiljöfrågor – i samarbete med anläggningsbranschen. En tyst minut hölls också för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

— Arbetsmiljö och säkerhet är den viktigaste frågan inom hela vår verksamhet på alla nivåer, och vi arbetar ständigt med förbättringar för att höja säkerheten på våra arbetsplatser. Alla ska komma hem med livet i behåll och utan allvarliga skador, sa Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i det inledande talet vid huvudarrangemanget som hölls vid projektets tunnelentreprenad i Vinsta.

Talade vid evenemanget gjorde även Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, Johan Brantmarkprojektchef på Förbifart Stockholm, Fredrik Björckebaum, vd Implenia Magnus Höij, vd Svenska Teknik&Designföretagen och Ulrika Dolietis, vd Håll nollan.

Årets tema var vikten av att återrapportera olyckor och tillbud. Trafikverket arbetar för att förbättra rapporteringen av händelser, avvikelser, tillbud och olyckor. Rapporteringen är en förutsättning för att det förebyggande arbetet ska fungera. Vid en analys av rapporterade händelser har det visat sig att de ofta rapporteras mycket långt efter att de inträffat. Det försvårar utredningarna, och det blir också svårare att arbeta för att sådana händelser inte ska inträffa igen.

Trafikverket har en nära kommunikation med branschen i detta arbete och kommer bland annat att lyfta detta vid kommande bransch- och projektmöten för att gemensamt få en positiv effekt. Arbetet för att våra arbetsplatser ska vara säkra måste fortsätta vara vår enskilt viktigaste fråga. Tillsammans har vi ansvar för att alla kommer hem hela i dag.