Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

3D-illustration av underjordisk gång med konstverk på ena väggen

Det tuktade landskapet, Lovö, norggående avfart. Av Backa Carin Ivarsdotter

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Se trafikplatserna under jord

Folkhemmet, Det tuktade landskapet, Utopi, Kuliss och Serpentinvind är namnen på de konstverk som ska installeras vid Förbifart Stockholms fem underjordiska trafikplatser. Inspiration har konstnärerna hämtat från de geografiska områden där de ska byggas.

Det ska vara säkert och tryggt att köra i E4 Förbifart Stockholms 18 kilometer långa tunnelsystem. Trafikanterna har stått i fokus i arbetet med den konstnärliga gestaltningen av de underjordiska trafikplatserna samt det arkitektoniska ljuskoncept som utarbetats för de 18 kilometer långa tunnelrören.

Konstverken kompletterar säkerhetssystemen

Tunnelgestaltningen och ljussättningen ska förutom att skapa en estetisk rumsupplevelse, komplettera övriga säkerhetssystem genom att hjälpa trafikanter att orientera sig i tunnlarna. Tanken är att en väl utformad gestaltning ger varje trafikplats en egen identitet och förstärker känslan av trygghet. Konstverken ska öka känslan av variation som i sin tur motverkar monotoni, trötthet och klaustrofobi.

Konstverken är de vinnande bidragen från en tävling som Trafikverket utlyste 2016. Juryn bestod av representanter från både Trafikverket och Konstnärernas Riksorganisation. I bedömningen av bidragen hade juryn, förutom det rent estetiska, kriterier som säkerhetsaspekter, byggbarhet och livscykelkostnad att ta hänsyn till.

– Trafikverkets representanter i juryn baserade utvärderingskriterierna på erfarenheter från tidigare liknande projekt såsom Norra Länken och Södra Länken, säger Cian O’Reilly, projektledare för gestaltning av tunnlarna.

Koncepten granskade ur ett beteendevetenskapligt perspektiv

Trafikverket har handlat upp tekniska konsulter som ska ta fram bygghandlingar till förfrågningsunderlaget, och även leda konstnärerna i deras arbete med att färdigställa konstverken. Tyréns vann upphandlingen hösten 2016, och bidrar med tekniska konsulter inom elteknik, ljusgestaltning, konstruktion, 3D-modellering, kalkyl och uppdragsledning.

– Ett viktigt steg i projekteringen har varit att granska de konstnärliga koncepten utifrån ett beteendevetenskapligt perspektiv. Trafikverkets experter inom säkerhet och så kallade Human Factors har utvärderat förslagen, och deltagit i diskussioner för att utveckla koncepten, säger Cian O’Reilly.

3D-visualiseringar ger tydlig bild av upplevelsen

Human Factors är ett forskningsfält där man använder kunskaper från psykologi, ingenjörsvetenskap och samhällsvetenskap för att förstå människors interaktion med varandra och med teknik i komplexa, dynamiska och säkerhetskritiska miljöer.

Granskningarna har genomförts med hjälp av 3D-visualisering som ger en tydlig bild av hur trafikplatserna kommer att upplevas för trafikanterna.

Se hur trafikplatserna upplevs från bilen

Folkhemmet – Vinsta, södergående avfart

Med Folkhemmet vill konstnären Backa Carin Ivarsdotter presentera en känsla av ett idealsamhälle, med småhus, bollplaner, skolor, vård och omsorg. Väggen bakom trafikplatsen visar en karta från ett bostadsområde i Vinsta som ligger ovanför.  På mittrefugen står ett hus byggt med ljusrör som ska symbolisera hemmet i allmänhet och folkhemmet i synnerhet.

 

Utopi – Vinsta, norrgående avfart

Ebba Bohlins konstverk Utopi är inspirerat av ABC-staden Vällingby och Stockholms smeknamn - ”Nordens Venedig”. Verket är gestaltat som en tredimensionell portal, med en bild av ett solgenomlyst vatten längst fram.

 

Det tuktade landskapet – Lovö, norrgående avfart

Ännu en gestaltning av Backa Carin Ivarsdotter. Med det tuktade landskapet tolkar hon Drottningholms slottsområde med barrockträdgården, som finns vid slottet. En autentisk karta av trädgården visas på fondväggen. På mittrefugen sitter en skulptur av ett formklippt buxbomsträd, som det finns flera exempel av i slottets trädgård.

 

Kuliss – Lovö, södergående avfart

Ebba Bohlins konstverk Kuliss hämtar inspiration från två byggnader nära Lovön – nämligen Kina slott och vakttältet på Drottningholm. Svepande former av rostfri sträckmetall "faller"
likt tyg och bildar en drapering kring avfarten. Denna drapering belyses med blått, lila och grönt ljus.

 

Serpentinvind – Kungens Kurva

Konstnärsduon Bigert och Bergström har valt att representera den handel, liv och rörelse som sker i Kungens Kurva med en stor färgglad party-serpentin. Små fragment av stora lysande cirklar sugs ner i serpentinskulpturen som sitter mitt i trafikplatsen.