Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vårbybron byggs om för framtiden
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vårbybron byggs om för framtiden

Vårbybron (E4/E20) strax söder om Kungens kurva i södra Stockholm kommer att byggas om. Nu undersöker Trafikverket förutsättningarna.

Trafikverkets vägprojekt E4 Förbifart Stockholm och Tvärförbindelse Södertörn kommer att skapa helt nya förutsättningar för resandet i regionen. Vårbybron (E4/E20) strax söder om Kungens kurva i södra Stockholm, kommer inte att räcka till när de två nya vägarna möts i området. Bron riskerar att bli en flaskhals som orsakar köer.

Därför undersöker Trafikverket just nu om den befintliga bron kan byggas om eller om det behövs byggas en helt ny bro. För att skaffa kunskap om hur jordlagren under Mälarens botten ser ut finns en ponton på plats i vattnet runt bron under hela våren.

- Idag är det tre körfält i vardera riktningen men i framtiden behövs minst två körfält till för att trafiken ska flyta, säger Alexandra Stassais Söderblom, projektchef för Tvärförbindelse Södertörn, som är den del av Trafikverket som fått uppdraget att hitta lösningar.

Den nya utformningen av bron ska vara klar till 2026, då Förbifart Stockholm beräknas öppna för trafik. Tvärförbindelse Södertörn planeras öppna några år senare.

- Vi har en tight tidplan. Jag räknar med att Trafikverket kan ta ett beslut om hur vi ska göra med bron i Vårby under hösten 2018, säger Alexandra Stassais Söderblom.

Vårbybron i sin nuvarande utformning invigdes 1996.