Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Glaspärlor som hittats i grav från järnåldern i Hjulsta

Glaspärlor är vanligt förekommande i järnålderns gravar. I en av Hjulstas gravar låg det dock så många som ca 160 stycken glaspärlor!

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Upptäck arkeologin i Förbifart Stockholm

Trafikverket har inför bygget av Förbifart Stockholm behövt göra arkeologiska undersökningar för att kunna bevara kunskap om fornlämningarna som finns i området där vägen ska byggas. Arkeologerna har bland annat hittat ett stort antal gravar och hus.

Arbetet med utgrävningarna påbörjades hösten 2015 och arkeologerna räknar med att vara klara med efterarbetet i form av dokumentation och rapportering 2019.

Utgrävningarna och fynden

Norr om E18 vid trafikplats Hjulsta hittades ett stort gravfält med drygt femtio gravar och cirka 14 hus. De största husen var upp till drygt 20 meter, flera mindre huskonstruktioner fanns också och har förmodligen fungerat som ekonomibyggnader av olika slag. Gravarna kan dateras från mellersta bronsålder in i vikingatid, 900-tal.

Söder om E18 vid trafikplats Hjulsta finns också ett mindre gravfält från järnålder. Där hittade arkeologerna bland annat 16 stycken gravar. Begravningarna visar att man har återkommit till denna höjd under en mycket lång tid. I området påträffades en så kallad kultplats med strax under 200 stycken amulettringar.

I länken nedan kan du läsa mer om våra arkeologiska utgrävningar, se bilder på fynden och följa med på en resa i Tensta och Hjulsta under järnåldern.

Läs mer om arkeologin i Förbifart Stockholm