Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

NCC vinnare av E4 Förbifart Stockholms arbetsmiljöpris 2019

NCC arbetar i norra Hjulsta och vinner priset för andra året i rad. De vinnande bidraget handlar om hur de arbetar systematiskt med arbetsmiljöfrågor.

Genom att arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna med bland annat aktiv incidenthantering, daglig säkerhetsgenomgång och veckans medarbetare vinner NCC för andra året i rad. Skanska, som jobbar i Vinsta, kom två med en poängs marginal.

NCC:s bidrag handlar om att de föredömligt jobbat med riskerna på arbetsplatsen. De har skapat ett arbetssätt som är tydligt och lättillgängligt. Arbetsmiljöriskerna tas upp regelbundet, diskuteras och bearbetas.

  • De använder en app som underlättat rapporteringen av incidenter. Incidenterna kommuniceras med all personal genom en powepointbild i ett visuellt rum. Denna idé är en erfarenhetsåterföring från TRV:s arbetsmiljöpris 2018, ett av Skanskas bidrag.
  • Varje morgon genomförs en daglig säkerhetsgenomgång där man går igenom vad som ska göras under dagen samt vilka risker det innebär.
  • Vid deras veckovisa produktionsmöte utses ”Veckans medarbetare”. Detta kan vara en eller flera personer som gjort något positivt för projektet under veckan som gått.

Trafikverket fick in ett flertal bidrag till arbetsmiljöpriset. Fem av bidragen valdes ut till finalen och NCC:s bidrag var ett av dessa. Deltagande från NCC vid finalen var Lotta Bjurén, arbetsmiljösamordnare, Leif Ohlsson, projektchef och Niklas Pettersson, blockhef betong.

-          Det känns bra att vi jobbar åt rätt håll! Bidraget involverar väldigt många människor. Jag tror vi vann för att vi arbetar med bra verktyg för att höja säkerhetskulturen, säger Lotta Bjurén, arbetsmiljösamordnare NCC.

Temat för årets arbetsmiljöpris var kulturen är avgörande för säkerheten. Arbetsmiljöpriset är en del av Trafikverkets arbete för att närma oss Nollvisionen, det vill säga att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på våra arbetsplatser. Det är ett sätt för oss att ha strålkastaren på arbetsmiljöfrågan.

-          Syftet med tävlingen är att uppmärksamma och dela goda exempel med varandra. Det vinnande bidraget har tydligt visat hur man jobbar med säkerhetskulturen. Det är kul att de tagit till sig idéer från förra året, som är lite av syftet med det hela, menar Johan Brantmark, projektchef.