Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

NCC tar emot arbetsmiljöpriset för 2019

I december 2019 vann NCC som är vår entreprenör i norra Hjulsta för andra gången E4 Förbifart Stockholms arbetsmiljöpris. Idag fick de ta emot prischecken och firade priset med tårta.

NCC Hjulsta norra har inte haft någon olycka med frånvaro sedan 11 december 2018, vilket är 407 dagar idag. Det har de uppnått genom sitt systematiska arbetsmiljöarbete, som tar sitt avstamp i säkerhetskulturen. De vann priset med motiveringen, för ett tydligt och lättillgängligt arbetssätt för att förebygga risker och skapa en säker arbetsplats.

Bilden visar Lotta Bjurén, kvalitéts- och arbetsmiljösamordnare NCC, Leif Ohlsson, projektchef NCC (Hjulsta norra), Johan Brantmark, projektchef E4 Förbifart Stockholm och Tomas Lindberg, funktionsansvarig arbetsmiljö, E4 Förbifart Stockholm. 

-  Det är ett pris som vi är mycket stolta att ta emot och det är alla i projektets förtjänst att vi även detta år tar hem priset. Oavsett vad man har för position inom projektet så rapporterar vi när vi ser något som kan utgöra en risk, säger Leif Ohlsson projektchef på NCC.

Det vinnande bidraget består av tre olika delar:

Incidentrapportering

Projektet använder sig utav incidentrapporteringsverktyget Synergi Life. Alla i projektet kan genom appen i telefonen i realtid rapportera och dokumentera eventuella arbetsmiljörisker som de upptäcker. NCC gör en Powerpoint presentation på en sida per incident som sätts upp så alla kan se den och ett samlat häfte för varje månad. Det var en idé de fick från Skanskas ett tidigare bidrag till arbetsmiljöpriset 2018.

Daglig säkerhetsgenomgång

Varje morgon samlar entreprenören alla medarbetare och går igenom dagens aktiviteter och de risker som kan finnas i samband med dem. Genom att prata om eventuella risker kan de på ett effektivt sätt förebygga dem genom att vara förberedd och ha rätt hjälpmedel.

Feedback

På projektets, veckovisa, produktionsmöte samlar de hela projektledningen och representanter för yrkesarbetarna. På mötet lyfter de fram moment och personal som gjort något extra bra under veckan.

Årets tema: Kulturen är avgörande för säkerheten

Temat för 2019 års arbetsmiljöpris var Kulturen är avgörande för säkerheten. Arbetsmiljöpriset är ett sätt att ha strålkastare på arbetsmiljöfrågorna och är en del av vårt arbete att ständigt utveckla och förbättra våra arbetssätt för skapa säkra arbetsplatser.

-  För mig är arbetsmiljöpriset en viktig del i vårt arbetsmiljöarbete där vi jobbar tillsammans med våra leverantörer för nollvisionen, om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på våra arbetsplatser. I år har vi fokuserat på säkerhetskulturen och NCC:s vinnande bidrag visar hur de aktivt jobbat med denna och hur viktig den är för arbetsmiljön. Jag är stolt över att kunna lämna över detta pris som utsetts gemensamt av våra entreprenörer och oss, säger Johan Brantmark, projektchef.

NCCs etablering och arbetsplats i Hjulsta norra mot den kommande Akallatunneln.