Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Frågor och svar om stoppen på Ekerövägen

Vid tre tillfällen under vecka 11 har planerade sprängningar vid Lindö tunnel resulterat i trafikstörningar och många trafikanter har tyvärr blivit drabbade. Vi får många frågor om händelserna och här har vi sammanställt frågor och svar.

Vad har hänt?

I samband med de planerade sprängningarna vid Lindö tunnel har iordningsställandet av körfälten tagit längre tid än normalt efter själva sprängningen då lösgjort berg har hamnat på vägbanan. Detta har orsakat långa köer.

Efter sprängningen på morgonen fredag 13/3, blev ett stenblock liggandes ute i ett av de tre körfälten på Ekerövägen vilket orsakade trafikstörningar. Efter sprängningen tog därför iordningsställandet längre tid än vanligt. Stenblocket var så stort att det behövde sprängas igen för att kunna öppna det tredje körfältet. Därför stoppades trafiken ytterligare en gång efter lunch.

Hur kunde det hända?

De pågående sprängningsarbetena vid Lindö tunnel görs för att komma fram till den punkt där själva tunnelröret ska sprängas fram. Berget är brant och sprängningarna sker precis intill vägbanan. Trafikverkets högsta prioritet är säkerheten.

Att berg beter sig oberäkneligt vid sprängningar är väl känt och det kan leda till den här typen av händelser. Det är därför vi alltid spärrar av i båda körriktningarna under sprängningsarbetena.

Vad vidtar ni för åtgärder för att det inte ska hända igen?

Vi vet att berg beter sig oberäkneligt vid sprängningar. Nu kommer vi att analysera och utreda vad som hänt och utifrån det får vi bedöma om vi behöver vidta några speciella åtgärder eller ändra val av metod.

Hur kommer trafiken påverkas framöver i detta område?

Trafiken kommer som planerat att påverkas kring Lindö när vi spränger klockan 10:00 och 13:00 måndag till torsdag samt klockan 10:00 på fredagar. Trafiken stoppas då i båda körriktningarna tills vägbanan rensats från sten. Vanligtvis tar detta 10-15 minuter. Sprängningar som påverkar trafiken kommer att ske periodvis under 2020.