Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Väggelement monteras upp på tunnelväggen.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Att inreda en tunnel – byggledare Christian Ljungdahl berättar

I vissa delar av E4 Förbifart Stockholm börjar sprängningsarbetena i tunnlarna bli klara och vi har påbörjat nästa moment, inklädnad. I en av tunneldelarna arbetar byggledare Christian Ljungdahl. Här kan du följa hans berättelse om att klä in en tunnel.

Hej Christian! Du arbetar som byggledare i en av delarna i E4 Förbifart Stockholm. Hur skulle du beskriva din roll?

Hej! Ja det stämmer, jag arbetar som byggledare för all inredning i en av de norra tunneldelarna av sträckan. Min roll är främst att följa upp entreprenörens arbete gällande handlingar och att de bygger efter de ritningar som vi har tagit fram. Dokumentation hör till en stor del av mitt dagliga arbete.

Det låter spännande att du arbetar med inredning i tunnlarna. Kan du berätta mer?

Ja, vi arbetar just nu med det som vi kallar för inklädnad, det vill säga att en del av inredningen kommer på plats i tunneln. Vi sätter upp så kallade betongelement som är som krockbarriärer och som även ger tunneln sin specifika form. Betongelementen sätter vi upp på väggarna och det är för att säkra tunneln från vatten och frost. Dessa element är cirka fyra meter höga. När vi satt upp elementen kan man tänka sig att det ser ut som en tunnel i tunneln. På så sätt blir det lättare för luft att strömma igenom tunneln.

När vi har satt upp betongelementen på sidorna klär vi in taket med en duk. Duken sätts upp på en konstruktion som vi sedan fäster med bultar. När duken är på plats sprutar vi betong på tunnelduken.

När det är klart så är inklädnaden klar.

I samband med att vi nu har påbörjat inklädnad av vissa delar av tunneln har jag även sett och hört talas om så kallade portalelement. Kan du förklara vad det är och vilket syfte de har?

Det stämmer bra att vi har börjat sätta upp portalelement, det görs så snart vi är klara med inklädnaden. Det är som en portal som man tar sig igenom. På ett lättare sätt kan man säga att det är de kommande utrymningsvägarna. De är markerade med en skarp färg och tydliga nummer för att man lätt ska kunna orientera sig.

Här kan du läsa mer om portalelementen

Det låter som ett spännande arbete med många varierande moment i din vardag. Du kanske kan avsluta med och berätta om hur du trivs med ditt arbete och vad som är det bästa?

Ja, för det första så är det ett väldigt intressant och stort projekt. Jag arbetar med ett fantastiskt bra gäng och vi har kul på jobbet. Jag har pendlat från västkusten i 2,5 år och trivs väldigt bra med mitt arbete.


Christian Ljungdahl, byggledare