Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu gör vi ett provmontage av tunnelbelysningen i E4 Förbifart Stockholm

Just nu pågår ett intensivt byggande av trafikplatser och tunnlar längs 21 km av den nya sträckningen av E4 Förbifart Stockholm. Om ett par år tar en omfattande installationsverksamhet vid och det förberedande arbetet har startat.

När bergtunnlarna är klara börjar nästa fas med omfattande tekniska installationer och provning av systemen tar vid för att ge trafikanten en smidig, trygg och säker resa. E4 Förbifart Stockholm blir en av de längsta motorvägstunnlarna, cirka 16 kilometer går under mark, närmare 70 meter under marknivå. Det är ett tidskrävande arbete med att installera, kontrollera, prova och driftsätta alla system.

Provmontage av tunnelbelysning

I Kungens kurva har en av våra leverantörer börjat ett provmontage, på en sträcka som är cirka 100 meter, av den tunnelbelysning som ska användas.

- Vi gör ett provmontage av tunnelbelysningen för att kunna mäta belysningsnivåer, så att vi i ett tidigt skede kan säkerställa att kraven för belysningen uppfylls. Belysningslösningen skiljer sig på många sätt från tidigare tunnelprojekt i Stockholmsområdet, till exempel Södra och Norra Länken och därför är vi angelägna om att prova den, berättar Magnus Öström, projektledare installation.

Bilden visar en kabelstege och ett takfäste (triangeln). Kablar och belysning kommer fästas i stegen som ligger på ett så kallat "ok". Här skruvas stegfästet fast. 

Belysningen i E4 Förbifart Stockholm kommer sitta centrerat i tunneltaket och inte på båda sidor av tunneln och istället för traditionell lysrörsarmatur kommer vi ha LED-armatur med stor ljusspridning.

 - Provmontaget ger oss också en möjlighet att få en visuell bild av hur belysningen kommer att se ut i den färdiga tunneln, säger Magnus Öström.