Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Patrik Holmberg i gul varseljacka och vit skyddshjälm.

Så arbetar arbetsmiljöspecialisten Patrik Holmberg med säkerhet i E4 Förbifart Stockholm

I dagarna uppmärksammas Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen. En som har koll på vad som är en bra arbetsmiljö är arbetsmiljöspecialisten Patrik Holmberg.

Patrik Holmberg arbetar som arbetsmiljöspecialist i Vinsta och Hjulsta. Han berättar att ingen av hans arbetsdagar är den andra lik och han tillbringar nästan lika mycket tid ute på arbetsplatserna som vid datorn. Hans kunskaper behövs på många platser, i många olika frågor och det skapar en rolig variation på arbetsdagarna.

– Precis som mina kollegor jobbar jag på flera ställen inom projektet. Det blir många olika typer av frågor, allt ifrån gjutning av valv till schaktarbeten nära befintliga vattenledningar. Det gör arbetet intressant, säger Patrik Holmberg.

Deltar på skyddsronder och följer upp risker

I stort går hans arbete går ut på att stödja projektet i sakfrågor och följa upp hur entreprenörernas systematiska arbetsmiljöarbete går. Det gör han till exempel genom att delta i skyddsronder.

– Då tittar vi gemensamt på nya och gamla risker samt hur de har hanterats. Entreprenören håller i sina skyddsronder. Ibland är de specifikt inriktade på till exempel brand, maskiner och närvaroregistrering. Det brukar ge en bra lägesbild av hur det är på arbetsplatsen och om det är något särskilt som behöver hanteras. Under ronderna brukar vi ofta fokusera på något som behöver förbättras, berättar Patrik.

Patrik har även en del övergripande ansvar som innebär att han utbildar och håller seminarium för till exempel byggledare om typiska riskområden och nyheter inom arbetsmiljöområdet. Att E4 Förbifart Stockholm är ett stort projekt med många personer inblandade är positivt tycker Patrik.

– Det är kul att möta så många intressanta människor. Det som är väldigt speciellt med ett så stort projekt är att det finns kunskap så nära, om jag är osäker eller söker svar på en fråga finns det alltid någon att fråga, säger han.

Varje år delar vi ut ett arbetsmiljöpris

En bra arbetsmiljö och en säker arbetsplats är något som vi på E4 Förbifart Stockholm prioriterar högt. Till exempel jobbar vi med Bygga säkert-metoden, som en del av vårt arbete med att löpande utveckla och se över våra arbetssätt inom arbetsmiljön. Men det handlar även om att skapa säkra arbetsplatser genom att ha våra arbetsmiljöspecialister och byggledare på plats, som stödjer och följer upp verksamheten.

Varje år delar vi ut ett arbetsmiljöpris till en entreprenör. Syftet med priset är att uppmärksamma goda beteenden och insatser, ge alla entreprenörer möjlighet att utbyta erfarenheter och lära av varandra, för att främja det viktigaste vi har – vår gemensamma arbetsmiljö. Du kan läsa mer om vårt arbetsmiljöarbete på länken här under.