Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

AF-gruppen och Skanska vinnare av E4 Förbifart Stockholms arbetsmiljöpris 2021

Varje år delar Trafikverket ut ett arbetsmiljöpris till en entreprenör som gjort en bra insats för arbetsmiljön. I år har vi två vinnare – AF-gruppen som arbetar på Ekerö och Skanska som arbetar i Vinsta.

– Det har varit en riktigt viktig dag. Arbetsmiljöpriset är ett sätt att stärka arbetsmiljöarbetet. Men det ger oss också möjlighet att lära av varandra och dela goda exempel, säger Johan Brantmark, projektchef E4 Förbifart Stockholm.

AF-gruppen har installerat en koppling, ”brygga”, mellan två olika utrymningslarm, ett fast system och ett i radio. Genom att installera en ”brygga” mellan de två systemen aktiveras radiolarmet automatiskt om utrymningslarmet aktiveras. Det har säkerställt att man har synlighet för utrymningslarm hela vägen fram till platsen där man spränger och därmed ökat säkerheten i en utsatt arbetsmiljö.

– Att arbeta med tunneldrivning är förenat med risker, tunnelentreprenad med tunga maskiner och många riskfyllda moment är kanske en av de mer riskfyllda delarna av byggsektorn. Så att vinna ett pris i samarbete med andra visar att vi kan göra arbetsmiljön bättre för fler i branschen genom att fokusera på arbetsmiljö och effektivisera lösningar med samarbete, säger Sara Möllefors, hälso-, arbetsmiljö- och säkerhetssamordnare på AF-gruppen.

Ett gult arbetsfordorn med "armar" framtill framför en bergvägg.

Skanska har samlat flera olika tekniska lösningar för olika mätuppdrag som tidigare genomförts av mätingenjörer i väldigt utsatt miljöer och med tung utrusning. De har skapat ett automatiserat mätverktyg, som mäter rörelser i ledningar och konstruktioner dygnet runt, drönare som kan scanna av stora ytor och en automatiserad mätare av grundvatten. Det här bidrar till en minskad arbetsbelastning och att mätingenjörer slipper arbeta i riskfyllda miljöer. Det skapar också förutsättningar för alla i projektet att undvika riskfyllda miljöer och situationer.

– Vi är väldigt stolta över våra lösningar och därför känns det extra roligt att vinna och att de personer som har arbetat hårt med att ta fram dessa lösningar får lite extra uppmärksamhet. Det här är en vinst för hela projektet så alla ska vara med och fira, säger Alexander Sandvik, projektingenjör på Skanska.

– Temat för årets arbetsmiljöpris var nya tekniska lösningar för ökad säkerhet och bra arbetsmiljö. Vi ville fokusera på betydelsen av nya tekniska lösningar som tagits fram genom samarbete i projektet, till exempel mellan entreprenör och underentreprenör. Arbetsmiljöpriset är en del av Trafikverkets arbete för att närma oss Nollvisionen, det vill säga att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på våra arbetsplatser, menar Therese Broström, tillförordnad funktionsledare för arbetsmiljö i E4 Förbifart Stockholm.

En vit apparat i formen av en fyrkant syns i förgrunden. Apparaten liknar en kamera. I bakgrunden syns en bergvägg.