Förstudie
Arbetet med förbifart Stockholm inleddes 2001, i samband med framtagande av förstudie. Syftet med förstudien var att ta fram förslag på åtgärder som bör genomföras för att lösa de kapacitetsproblem som var mellan de norra och de södra delarna av Stockholmsregionen. Även förutsättningarna för fortsätta planering för en eller flera av de tänkbara åtgärderna utreds med hänsyn till att konsekvenserna ska bli rimliga med avseende på funktion, miljöpåverkan, teknik, ekonomi mm. Formerna för samarbete med kommun och länsstyrelse kartläggs. i förstudieskedet läggs också fast om projektet ska antas medföra en betydande miljöpåverkan. Förstudien var klar i december 2001.
- Länsstyrelsen fattade beslut om betydande miljöpåverkan i mars 2002.
Vägutredning
Vägutredning är nästa steg i processen. En vägutredning genomförs om det i förstudien framkom att alternativa vägsträckningar behöver undersökas vidare. Finns inga alternativa vägsträckningar erfordras ingen vägutredning utan processen fortsätter med att upprätta en arbetsplan. I vägutredningen ska underlag tas fram för beslut gällande val av vägsträckning och trafikteknisk standard. i vägutredningen ska även en miljökonsekvensbeskrivning (Mkb) ingå som ska vara godkänd av länsstyrelsen.
I projekt E4 förbifart Stockholm togs en vägutredning fram. Den var klar och ställdes ut under hösten 2005.
- Väghållningsmyndigheten ska därefter ta ställning till om projektet ska drivas vidare eller inte.
- Vägutredningen ligger även tillgrund för Regeringens tillåtlighetsprövning.
- Vägverket i Borlänge lämnade sitt utlåtande om vägutredningen i oktober 2006.
- Regeringen gav tillåtlighet till projektet i september 2009.
Arbetsplan
Arbetsplanen är det sista steget i den formella processen. Den ska visa utformningen av vägen. Där preciseras bland annat hur mycket mark som behöver tas i anspråk och där anges detaljerat hur projektet ska genomföras. Om projektet har tillåtlighetsprövats av regeringen ska väg och väganordningar rymmas inom den vägkorridor som regeringsbeslutet avser. Även arbetsplanen ska innehålla en Mkb som godkänts av länsstyrelsen.
- Samråd med myndigheter och allmänhet angående arbetsplanen avslutades i december 2009.
- Arbetsplanen ställdes ut under 2011. Kompletteringar med anledning av inkomna frågor skedde under 2013 och enheten för planprövning vid Trafikverket i Borlänge fastställde arbetsplanen i oktober 2013.
- Beslutet överklagades till regeringen. Regeringen avslog samtliga överklaganden och arbetsplanen vann laga kraft i maj 2014.