Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Läget i entreprenaden i Häggvik

Sedan mitten av januari har NCC valt att pausa bygget i Förbifart Stockholms entreprenad vid Häggvik. Trafikverket och NCC har nu kommit fram till hur de ska arbeta vidare tillsammans för att nå en effektiv produktionsplanering.

Bakgrunden till pausen är att NCC anser att de arbetshandlingar som ligger till grund för bygget är bristfälliga och att det inte har funnits förutsättningar för att driva arbetet vidare. Vi har inte delat den uppfattningen och anser att handlingarna kan utgöra underlag för produktionen. Trafikverket och NCC har nu enats om hur de tillsammans ska driva arbetet vidare.

Sedan december har det pågått en dialog med NCC om detaljeringsgraden i handlingarna. Vi har nu återupptagit arbetet tillsammans med NCC. Just nu pågår förberedelsearbete på kontoret där vi tillsammans bland annat säkerställer att alla förutsättningar är korrekt uppfattade.

– Vi fortsätter att ha en konstruktiv dialog med NCC. Vi är nu eniga om hur vi ska jobba tillsammans för att nå en så effektiv lösning som möjligt, men det är för tidigt att säga när arbetet återupptas, säger Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm.

Vad händer nu?

– NCC planerar nu upp arbetet och i den mån som behövs så förtydligar vi det underlag som finns idag. Vi ser positivt på processen och hoppas att produktionen kan vara i gång under våren, säger Johan Brantmark.

Det är ännu oklart när bygget drar igång igen.

Bra att känna till

  • NCCs arbeten i Häggvik är en av 15 större entreprenader i Förbifart Stockholm. Arbetet på övriga påbörjade entreprenader löper på som vanligt.
  • Vi kan i dag inte bedöma eventuella kostnader för pausen.
  • Vi kan i dag inte se att pausen påverkar öppnandet av E4 Förbifart Stockholm 2026.