Hur regleras luftkvaliteten i lagstiftningen?
Miljöbalkens miljökvalitetsnormer (MKN) är till att skydda människors hälsa och naturmiljö baserade på vetenskapliga fakta. I dag finns miljökvalitetsnormer för utomhusluft, vatten och buller. Miljökvalitetsnormerna utgår från gemensamma EU-direktiv och finns reglerade i Miljöbalken (Kap 5) och Förordningen om luftkvalitet. Enligt Miljöbalkens 5:e kapitel ska miljökvalitetsnormerna ange de förorenings- eller störningsnivåer som människor kan utsättas för utan fara för olägenheter av betydelse eller som miljön eller naturen kan belastas med utan fara för påtagliga olägenheter. Normen för kvävedioxid är 60 mikrogram/m3 och normen för PM-10-partiklar är 50 mikrogram/m3 och gäller dygnsmedelvärdet vilket oftast är dimensionerande.
Hur blir utomhusluften med Förbifart Stockholm?
Inga miljökvalitetsnormer kommer att överskridas där människor bor eller vistas, halterna kommer att ligga under miljökvalitetsnormerna både vad gäller partiklar och kväveoxider. Överskridanden kan främst ske vid tunnelmynningen samt i det djupa tråg som vägen går i. Inom detta område vare sig kan eller ska människor vistas.
Kommer inte partiklar från tunnelmynningar att blåsa in i bostadsområdena?
De platser i Stockholm som har högst partikelnivåer är trånga, tungt trafikerade gator med tät bebyggelse på båda sidor av vägen (exempelvis Hornsgatan) där dålig luft blir stående på gatorna mellan husen. Eftersom Förbifarten Stockholm bitvis ligger djupt så stannar mycket av partiklarna kvar i vägtråget och försvinner sedan vid regn och vägtvätt. Normalt är luftrummet runt Förbifarten stort och öppet så att de partiklar som ändå kommer upp späds ut med den övriga luften och det gör att koncentrationen av partiklar där människor bor och vistas inte kommer att vara så hög att normen för luftkvalitet överskrids.
Vad gör frånluftstornen vid tunnelmynningarna för nytta?
Vid kall väderlek och hög trafikintensitet kan luftföroreningarna vid tunnelmynningarna bli så pass höga att luften behöver drivas ut via fläktar i frånluftstorn som är placerade vid mynningarna på de längre tunnlarna.
Syftet med tornen är att minska halterna av partiklar och kväveoxider vid bostäder nära tunnelmynningarna så att normerna för luftkvalitet underskrids.
Vad händer med luften från frånluftstornen?
Kraftfulla fläktar i tornen driver luftföroreningarna högt upp i atmosfären där en utspädning sker.
Spridningsberäkningar av luftföroreningar vid Förbifartens tunnelmynningar är genomförda och resultatet visar på att tillskottet av luftföroreningar från tornen till närmiljön är försumbar.
Mätningar av luftkvaliteten har genomförts på plats vid bostäder i närheten av tunnelmynningarna på Södra och Norra länken. I samtliga fall underskrider man miljökvalitetsnormerna för luftkvalitet. Även här visar mätresultaten att tillskottet av luftföroreningar från frånluftstornen är försumbart.
Varför renas inte luften från tornen?
De kraftfulla fläktarna lyfter luftmassan till hög höjd varefter en utspädning sker. Någon risk för ökade luftföroreningshalter i närområdet föreligger inte.
Rening med partikelfilter är mycket kostsamt. Sådana filter, s k elektrostatfilter, har prövats i tunnlar i Oslo och har bedömts som mycket dyra och därtill ineffektiva. Sammantaget anser Trafikverket att de miljöförbättringar som kan uppnås med anordningar för stoftavskiljning är relativt begränsade och inte står i rimlig proportion till de investerings- och driftkostnader som detta medför.
De torn som är i drift på Södra och Norra länken har heller inte försetts med någon reningsutrustning. Någon rening av luften planeras inte heller i Förbifart Stockholm.
Vem kontrollerar utomhusluftens kvalitet?
Kommunerna har ansvaret för att följa upp att miljökvalitetsnormerna inte överskrids. Det omfattar inte bara vägtrafik utan alla verksamheter. Om överskridanden sker ska ett åtgärdsprogram tas fram. Det arbetet leds av Länsstyrelsen. Trafikverket kommer att göra egna mätningar och beräkningar enligt ett kontrollprogram för drifttiden för att följa upp Förbifart Stockholms miljöpåverkan.