Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sista salvan har gått mellan Vinsta och Vålberga

Vi har nått en av våra stora milstolpar  - all huvudtunnel mellan Vinsta och Vålberga är utsprängd och vi har öppna tunnlar ut mot södra delen av trafikplats Hjulsta.

- Vi är glada över att vi har kommit så här långt. Första salvan gick 2016 och nu är båda huvudtunnlarna utsprängda. Det öppnar upp för att vi nu kan ta steget till nästa fas och arbeta med mark- och betongarbeten och klä in hela tunneln, säger Patrik Hamberg, delprojektledare för bygget av tunnlarna i Vinsta.

- Vi vill också  passa på att tacka er närboende för det tålamod ni haft med oss under den tid vi sprängt oss fram under era hus, Vi vet att vi stört under en lång tid men nu är det över, avslutar han.

Pia Andersson, projektledare för bygget av trafikplats Hjulsta inflikar:

- Det är roligt att vi nu fått en sammanhängande tunnel mellan Vinsta och Hjulsta. Och mer sammanhängande tunnlar kommer det bli. Under försommaren sker det ett genomslag även mellan norra delarna av trafikplats Hjulsta och Akallatunneln. Då är det öppen tunnel hela vägen från Vinsta till Akalla trafikplats, säger Pia.

Det är tunnelsträckan som är inringad som nu är färdigsprängd. 

Men vad händer efter "panget"?

Nu när vi sprängt färdigt kan vi börja nästa steg i arbetet under mark för att bygga en trygg och säker tunnel. Det innebär mark, betong och inklädningsarbeten. Läs mer på vår webb om vad som händer när sprängningsarbetet är klart.

Läs mer: Efter panget

Arbetet framåt

Arbetet med att färdigställa de två huvudtunnlarna kommer fortsätta under några år till.

På ytan har det pågått arbeten med trafikplats Hjulsta sedan 2016 och planen är att den ska vara klar hösten 2022. Då är den nya trafikplats Hjulsta med en bro över Mälarbanan och E18 och med ramper ner till E18 som binder samman de två tunneldelarna i norr.

Vi jobbar också för fullt med att spränga bergtunnel från Johannelund ner till Mälarens strand vid Lambarfjärden. Det arbetet beräknas vara klart 2023. Tunnelarbete pågår även under Lovö ett par år till.