Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bilden visar tunnelararbetare som lyser med sina ficklampor mot ett stort tunnelgenomslag.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

En milstolpe i projektet - all tunnelsprängning klar mellan Skärholmen och Sätra

Tisdag den 28 januari gjordes det sista genomslaget i E4 Förbifart Stockholms ramptunnlar mellan Skärholmen och Sätra. Den första salvan sprängdes i Skärholmen 2016 och nu är alla tunnlar i södra änden av E4 Förbifart Stockholm utsprängda.

Nu väntar arbetet med att klä in tunnlarna med väggar och tak, brunnar och teknik ska monteras och komma på plats. Närmast framöver fortsätter vi med att förstärka bergtunneln med bult och betong.

Totalt har 12500 meter bergtunnel sprängts ut i området. Det som kvarstår att spränga ut är tunnlarna från Sätra hamn till Lovön. 

- Nu när vi är klara med att spränga ut tunnlarna i Skärholmen och Sätra är det full fart framåt som gäller. Vi har kommit en bit under ön Kungshatt och det har gått bra. Planen är att vara klar med tunnlarna under Kungshatt till sommaren 2021. Nästa genomslag är i huvudtunnlarna i Mälarpassagen som sker i sommar, berättar Linus Levinson projektledare för tunnelbygget i Skärholmen och Sätra.

Genomlag i E4 Förbifart Stockholms ramptunnlar mellan Skärholmen och Sätra. 

Kommande sprängningsarbeten i området

Även om sprängningsarbetet i tunnlarna är klart har vi andra arbetsområden i närheten där vi kommer att behöva spränga under 2020.

Längs Bredängsrakan i höjd med Smista allé och Storsätragränd sätter vi just nu spont som stödmur inför att vi ska bygga uppfarten från E4 Förbifart Stockholm till E20 mot Stockholm via Essingeleden och nedfarten norrut. Arbete med spontning kan bullra och störa.

Under året kommer vi att börja spränga ut berg för upp- och nedfarten som både kommer höras och kännas.

Det är i början av sprängningsarbetet som det låter som mest, när vi kommer in en bit i tunneln så sprids ljudet och tryckluftsvågen inte lika långt. Då är det mer markvibrationerna som kan kännas av. 

Var förberedd - anmäl dig till vår sprängvarningstjänst!

Hur man upplever störningar är som allting annat väldigt individuellt. Vissa reagerar starkt på till exempel sprängningar och vibrationer medan andra knappt lägger märke till dem.

Om du är störd av våra sprängningar kan du anmäla dig till sprängvarningstjänsten. Du blir förvarnad cirka 30 minuter innan sprängning via sms, uppringning eller e-post. Även du som bor utanför de angivna 300 metrarna kan anmäla dig om du blir störd.