Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

I bild visas en illustration över hur gång- och cykelpassagen kan se ut när den är klar. I bild ses två cyklister som cyklat genom tunneln på vägdelen för cyklar. Två personer går mot tunneln på den del som är anpassad för fotgängare, man ser ryggarna på dem.  Fler personer som går och cyklar syns i bakgrunden. I bakgrunden syns även passagen. På kanterna av gång- och cykelvägen är det grön gräsmatta och blommande träd.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

I sommar öppnas cykel- och gångtunneln mellan Skärholmen och Kungens kurva!

I ny utformning öppnas snart den gång- och cykeltunnel som varit stängd för ombyggnad i fyra år.

Gång- och cykeltunnel med en stor öppning mellan motorvägarna

Tidigare gick gång- och cykeltunneln mellan Skärholmen och handelsområdet Kungens kurva i en lång, trång och mörk tunnel. Med den nya lösningen öppnas nu passagen upp och blir ljusare.

- Motorvägen inskränker rörligheten och tillgängligheten för människor i området, det går inte att komma ifrån och det behövs en passage mellan Skärholmen och Heron city för fotgängare och cyklister, berättar Mats Broman, arkitekt på Trafikverket.

Elipsformad öppning som både blir ljus och grön 

Ellipsformen är både ett ljusinsläpp i gång- och cykelvägen mellan Skärholmen och Heron city, och en grön lunga. I den öppna mitten kommer träd och buskar att planteras och på taket över tunnlarna planteras sedum. Tanken är att den ska vara säker och kännas trygg att passera igenom, med luft och ljus i mitten.Bilden visar den elipsformade öppningen ovanifrån.

Tanken med ellipsformen är att den blir ett ljusinsläpp i gång- och cykelvägen med lummig grönska mellan Skärholmen och Heron city. I den öppna mitten kommer träd och buskar att planteras och på taket över tunnlarna planteras sedum. Avsikten är att den ska vara säker och kännas trygg att passera igenom, med luft och ljus i mitten.

Gång- och cykeltunneln bidrar till att binda samman Skärholmen och Kungens Kurva, som gör det enklare och närmare att ta sig mellan områdena.

- Det känns bra att vi nu kan vi öppna gång- och cykeltunnel mellan Skärholmen och Kungens kurva som vi stängde 2016, säger Thomas Ledin, projekteringsledare på Trafikverket i Kungens kurva.

Till sommaren är den ombyggda gång- och cykelpassagen mellan Skärholmen och Kungens kurva färdigbyggd.

Illustration över gång- och cykelpassagen mellan Skärholmen och Kungens kurva.

Med separerade delar för fotgängare och cyklister

Gång- och cykelvägen kommer att ha markeringar som separerar fotgängare och cyklister och vägen har samma bredd inne i ovalen och i tunneldelarna. Den här åtgärden ökar både tryggheten och säkerheten i passagen, och den skapar förhoppningsvis en attraktiv och värdeförhöjande miljö för de boende som påverkas av motorvägen.

Gång- och cykelvägen kommer att ha markeringar som separerar fotgängare och cyklister och vägen har samma bredd inne i ovalen och i tunneldelarna. Den här åtgärden ökar både tryggheten och säkerheten i passagen, och den skapar förhoppningsvis en attraktiv och värdeförhöjande miljö för de boende som påverkas av motorvägen.

Se filmen om Mats arbete i Kungens kurva: