Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Begmassor transporteras på transportband
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bergmassor från bygget transporteras nu på båt

Hamnen vid Sätra varv är igång och används nu för att forsla bort delar av bergmassorna från bygget av tunnlarna i E4 Förbifart Stockholm.

Totalt ska Trafikverket transportera bort 22 miljoner ton bergmassor under byggtiden av E4 Förbifart Stockholm. För att spara på miljön ska cirka 10 miljoner ton av massorna fraktas sjövägen på Mälaren. Sjötransporterna är en relativt ny men en målmedveten miljösatsning från Trafikverkets sida.

– Beslutet att frakta bergmassorna sjövägen gör att ingreppen i miljön blir mindre, säger Bengt Niklasson som ansvarar för hamnverksamheten och sjöfarten i projektet. Slitaget på vägnätet minskas och det blir färre tunga transporter i bostadsområdena i närheten av tunnelbygget.

Provdriften och intrimningen av att transportera bergmassor på båt från Sätra inleddes i början av oktober. Att få hela processen att fungera, med krossning och bortforsling av berg på transportband, lastningen på båt som sedan ska köra till Slagsta för avlastning, har tagit tid.

Nu är hamndriften igång och målet är att minska transporterna med lastbil så mycket det går och att andelen sjötransporter ska vara så hög som möjligt. En båt tar lika mycket bergmassor som cirka 80-100 lastbilar.

Även om sjötransporterna är igång kommer transport med lastbil alltid vara ett nödvändigt komplement till sjötransporter då det ibland behövs service och reparation av transportbandet.

Bergmassorna från Sätra transporteras till Slagsta och de från Lovön transporteras till Löten på Munsö eller till Bålsta.

Toppbild: Transportband med krossat berg leds ut ur tunneln till hamnen. Foto, Mikael Ullén.

Bergmassor krossas inne i tunneln vid Sätra varv


Bergmassor krossas inne i tunneln vid Sätra varv. Foto, Mikael Ullén.


Det korssade berget åker på bandet ut till båten i Sätra hamn. Bandet är cirka 467 meter långt och går med hastighet
1,6 meter i sekunden, så vill du åka med tar resan cirka  4minuter och 52 sekunder!
Foto, Mikael Ullén.


Båten, som kan ta lika mycket bergkross som 100 lastbilar, kör till Slagsta hamn. Foto, Mikael Ullén.


Krossat berg som transporterats från tunneln fylls på i båten. Foto, Mikael Ullén.