Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Illustration av Lovön eftr ombyggnaden

Ekerö

Här kan du ta del av information om de två delprojekt inom E4 Förbifart Stockholm som byggs i Ekerö kommun; tunneldelarna som byggs under Lovön och breddningen av Ekerövägen.

Ekerövägen ska breddas med ytterligare ett körfält mellan Tappström och Nockeby i riktning mot Ekerö för att det ska bli smidigare för bussarna att ta sig fram i rusningstrafik. I projektet ingår även att bredda Drottningholmsbron och Nockebybron, att bygga ett till tunnelrör i Lindö tunnel samt att bygga en ny, öppningsbar bro vid Tappström.

Ekerövägen ansluter till E4 Förbifart Stockholms tunnlar vid två nya trafikplatser som  byggs på Lovön; i Tillflykten och Edeby. När E4 Förbifart Stockholm öppnar får Ekeröborna två nya anslutningar till fastlandet, en norrut och en söderut. Därmed avlastas Ekerövägen genom den känsliga miljön i världsarvet Drottningholm.

Ombyggnaden av Ekerövägen har startat. Arbetena märks till störst del av på mittdelen, mellan Edeby och Lindö tunnel. Vår entreprenör arbetar på flera ställen längs sträckan. Det kommer även att märkas av ökad aktivitet på sträckan mellan Tappström och Lindö tunnel där vår entreprenör påbörjat vissa arbeten. Så snart upphandlingen är avslutad för den sista sträckan, mellan Edeby och Nockeby, genom världsarvet Drottningholm, startar ombyggnaden även där. Läs mer om Ekerövägen här

I delprojektet Tunnel Lovö bygger vi bergtunnlarna under Lovön som ansluter till E4 Förbifart Stockholms södra respektive norra delar. I mars 2019 hävde Trafikverket kontraktet med entreprenören och upphandlingen av en ny entreprenör genomfördes i början av april 2020. Under året har en tillfällig entreprenör utfört så kallade skyddsarbeten i tunnlarna och ovan jord. Skyddsarbetena genomförs för att underhålla den befintliga anläggningen och för att lämna över en fungerande, säker och väl underhållen arbetsplats till den entreprenör som ska bygga färdigt tunneldelarna på Lovön. På det viset kortas starttiden för den nya entreprenören och fokus kan ligga på att ta vid i arbetet att driva produktionen framåt. Den tillfälliga entreprenören arbetar kvar fram till dess att den nya entreprenören tar vid. Det väntas ske mot slutet av sommaren. Läs mer om Tunnel Lovö här