Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

En del av en kritpipa från 1700-talet

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Arkeologiska utgrävningar längs Ekerövägen

Under tre veckors tid har Trafikverket genomfört arkeologiska utgrävningar på Lovön. Vi besökte två platser, och grävde oss ner i historien vid Kungsladugård i höjd med Orangeriet och Rinkeby som ligger mellan Kanton och Edeby.

Kungsladugård

Vi utgår från Kungsladugård som ligger bakom busshållplatsen Orangeriet (mot Ekerö) på Lovön. Där ska det ha legat ett vattendrag, så troligen har det legat ett gammalt brygghus där berättar Karin. Någon verkar också ha tappat en Kritpipa vid brygghuset. Se bilderna neden.

 

Rinkeby – kungens män

En bit bort från Kungsladugård ligger Rinkeby där har Karin och hennes kollegor grävt för att hitta historiska fynd. De fann ett uthus med ett lergolv som bilden nedan visar, samt stolphål där man placerade stolpar för att stärka upp taket.

Rinkeby var en liten by som på 1760 -1770 – talet ödelades på grund av att dåvarande Kung Gustav den 3 avhyste invånarna. Frågan som arkeologerna ställer sig är vart byborna tog vägen efter avhysningen?

Mer information om utgrävningarna kommer att läggas ut på hemsidan när arkeologerna färdigställt deras slutrapport.