Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tunnelmynningarna vid trafikplats Edeby är klara

Tunnelmynningarna vid trafikplats Edeby är nu klara. I slutet av november nådde projektet en första milstolpe då vardera tunnel uppnått ett djup på 20 meter. Arbetet med att nå huvudtunnlarna under Lovön beräknas kunna påbörjas efter årsskiftet.

Arbetet har inneburit flera tekniska utmaningar, varför sprängningarna har genomförts med yttersta försiktighet för att inte skada berget. Att den intilliggande Ekerövägen ligger nära har gjort att sprängningarna har genomförts med svagare sprängladdningar. Dessutom följer Trafikverket ett gestaltningsprogram för att den nya trafikplatsen ska smälta in i den befintliga miljön vilket i sin tur påverkar hur sprängningarna görs.

Sprängningarna kommer fortsätta med svagare sprängladdningar tills dess att vi kommit längre ner i berget. Efter nyår fortsätter arbetet i snabbare takt ner mot huvudtunnlarna.

 Borriggen är redo att borra efter första sprängningen.

Tvärsnittet.

Första sprängningen.

De två färdigsprängda tunnelmynningarna.