Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Kollektivkörfältet genom världsarvet öppet tills byggandet når området

Eftersom byggandet ännu inte har nått etappen som går igenom världsarvet, och upphandlingen av entreprenör inte är avslutad, kommer kollektivkörfältet inte att dras in den 1 maj som Trafikverket tidigare aviserat.

Det betyder att det inte blir någon påverkan på framkomligheten i närtid genom denna etapp av Ekerövägen, mellan världsarvsgränsen i Kanton och Nockeby. I god tid inför att våra arbeten når detta område och vi behöver nyttja kollektivkörfältet kommer vi att informera om det.

Genom vissa partier av Ekerövägen, såsom den 4 km långa sträckan genom världsarvet Drottningholm, finns det ingen möjlighet att ta ytterligare mark i anspråk utanför vägbanan för tillfälliga omledningsvägar. Det innebär att kollektivtrafiken kommer att få dela körfält med övrig trafik längs denna del av sträckan. Entreprenören kommer att behöva ett av de tre körfälten som arbetsyta, och då finns det tyvärr inte utrymme för ett eget kollektivkörfält. Trafikverket fick därför tillåtelse av Länsstyrelsen och Stockholms stad att dra in kollektivkörfältet under två års tid, från och med den 1 maj 2019.

Vi arbetar aktivt med frågan om framkomligheten under byggtiden för såväl fordonstrafik som fotgängare och cyklister. Trafikverket har regelbundna möten med Ekerö kommun, SL och Arriva där vi diskuterar riskscenarier och försöker hitta lösningar.