Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två lastbilar med den blivande tunnelmataren på sin last.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Det nya transportbandet på södra Lovön börjar ta form

Nu har flera viktiga delar av den nya transportbandsanläggningen levererats till etableringen på Lovön. När anläggningen är i drift kommer bergmassorna att transporteras på båt istället för på lastbil.

Transportbandet på Lovön är en viktig del arbetet med tunnel Lovö. Bandet möjliggör transport av de utsprängda bergmassorna på fartyg istället för på lastbil. Ett fartyg motsvarar volymen motsvarande 100 lastbilslass.

När transportbandet på södra Lovön är klart kommer det att vara nästan 2 kilometer långt och sträcka sig mellan byggarbetsplatsen och en tillfällig hamn, på precis samma plats där bandet gick tidigare.

Ny tunnelmatare och ny del till den nya skeppslastaren

I tisdags anlände den nya tunnelmataren till södra Lovön. Tunnelmataren är den del som matar upp de krossade bergmassorna på transportbandet. Även en del av den nya skeppslastaren anlände i veckan, den kommer att placeras vid vattnet där vi sedan tidigare har byggt en tillfällig hamn. En skeppslastare är den sista delen av bandet som tippar bergmassorna ombord på det väntande fartyget.

I och med att det nya transportbandet börjar bli klart kommer vi även att plocka isär den gamla bergkrossen för att göra plats för en ny. Bergkrossen är den maskin som krossar berget i rätt storlek innan det transporteras till fartyget via transportbandet.