Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ny entreprenör kontrakterad för tunnlarna på Lovön

Nu har Trafikverket kontrakterat en ny entreprenör för att bygga färdigt tunneldelarna på Lovön.

Nu är upphandlingen avslutad och Trafikverket har kontrakterat norska AF Gruppen Norge AS för arbetet.

- Vi är glada över att ha tagit ett så stort steg framåt mot att färdigställa tunneldelarna på Lovön, säger Johan Lindskog, projektledare på Trafikverket.

Entreprenören tillträder under sommaren och avlöser därmed den tillfälligt kontrakterade skyddsentreprenör som arbetat ovan och under jord sedan april 2019.

I kontraktet ingår i huvudsak att bygga resterande delar av huvudtunnlarna samt ramptunnlar. När tunnelbyggandet är färdigt följer en period av installation av tekniska system i tunnlarna. E4 Förbifart Stockholm öppnar för trafik 2030.

BAKGRUND

  • I mars 2019 beslutade Trafikverket att häva kontraktet med den entreprenör som kontrakterats 2016 för att bygga tunneldelarna på Lovön. Grunden för hävning var kontraktsbrott avseende framförallt arbetsmiljö samt att leveranserna inte uppfyllde kontraktets kvalitetskrav.
  • Trafikverket kontrakterade tillfälligt en entreprenör för att utföra så kallade skyddsarbeten i april 2019. Arbetet inför upphandlingen av en ny entreprenör för att färdigställa tunneldelarna på Lovön påbörjades kort därefter.
  • Upphandlingen av en ny entreprenör startade juni 2019 men avbröts i november på grund av bristande konkurrens. I slutet av november 2019 påbörjades en ny upphandlingsprocess och tilldelning skedde i mars 2020.