Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Kollektivtrafikkörfältet på Ekerövägen blir vanligt körfält under byggtiden

Under tiden vi bygger om Ekerövägen har Trafikverket fått tillstånd av Länsstyrelsen att öppna upp det befintliga kollektivtrafikkörfältet för all trafik från och med den 1 juni. Det betyder att körfältet inte längre är reserverat för kollektivtrafiken.

För att bibehålla en så bra framkomlighet som möjligt under tiden vi bygger om Ekerövägen behöver Trafikverket kunna nyttja de befintliga körfälten på Ekerövägen maximalt. Vi har utrett många olika lösningar tillsammans med flera aktörer och tillsammans har vi kommit fram till att vi kan skapa en större flexibilitet i våra lösningar för framkomligheten om körfältet i riktning mot Stockholm inte reserveras för kollektivtrafik i morgonrusningen mellan klockan 07-09. Lösningen innebär också en säkrare arbetsmiljö för våra entreprenörer. Trafikverket har därför fått tillstånd att öppna upp kollektivtrafikkörfältet för all trafik längs hela den 9 kilometer långa sträckan mellan Tappström och Nockeby under rusningstimmarna. Förändringen gäller under hela byggtiden.

Såhär påverkas trafiken

Som trafikant påverkas du genom att du nu kan köra i båda körfälten i riktning mot Stockholm alla tider på dygnet. Kollektivtrafiken kommer att dela körfält med fordonstrafik alla tider på dygnet. Omledning av trafiken och inskränkningar på framkomligheten kommer att ske under ombyggnaden. 

Förändringen gäller mellan Tappström och Nockeby

Observera att förändringen av bestämmelserna endast gäller den sträcka som Trafikverket bygger om; mellan Tappström (korsningen Bryggavägen) och Nockeby (korsningen Gubbkärrsvägen). Följ alltid vägskyltningen.

Tidigare ansökan hos Länsstyrelsen

Sedan tidigare har Trafikverket tillstånd av Länsstyrelsen att öppna upp kollektivtrafikkörfältet för all trafik på sträckan mellan Kanton och Nockeby. Eftersom upphandlingen av den entreprenör som ska bygga om just den sträckan har dragit ut på tiden har kollektivtrafikkörfältet varit kvar i drift som vi tidigare har berättat om. Här kan du läsa den nyheten. 

När den entreprenör som nu har upphandlats för att bygga om sträckan mellan Kanton och Nockeby är redo att påbörja ombyggnaden kommer framkomligheten att begränsas genom detta område. Inför byggstarten i just detta område kommer vi att informera om det.