Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tredje och sista entreprenören kontrakterad för Ekerövägen

Nu har Trafikverket skrivit kontrakt med den entreprenör som ska bredda Ekerövägen mellan Edeby och Nockeby. Det är den del av Ekerövägen som passerar genom världsarvet Drottningholm.

Trafikverket har kontrakterat spanska S.A. de Obras y Servicios, COPASA för arbetet. - Vi är glada över att nu ha alla tre entreprenörer på plats för att bygga om Ekerövägen, säger Tomas Flyckt, projektledare på Trafikverket.

Den omfattande anbudstiden har pågått i nästan 1.5 år vilket är lång tid. Orsaken är att det är komplicerat att bredda den öppningsbara Nockebybron och det har tagit tid att färdigställa handlingarna för bron.

Byggstart längs denna del av Ekerövägen väntas ske senare i år. I och med att entreprenören tillträder och påbörjar arbetet kommer hela sträckan mellan Tappström och Nockeby att vara i byggfas. I kontraktet ingår i huvudsak att bredda Ekerövägen med ett körfält för kollektivtrafiken i riktning mot Ekerö. Två broar ska breddas i denna delentreprenad; Drottningholmsbron och den öppningsbara Nockebybron. Kollektivtrafikkörfältet för hela sträckan mellan Tappström och Nockeby beräknas vara färdigbyggt 2023.

BAKGRUND

Ekerövägen, mellan Tappström och Nockeby, ska breddas med ytterligare ett körfält i riktning mot Ekerö för att det ska bli smidigare för bussarna att ta sig fram i rusningstrafik. Sträckan är 9 km lång.
I projektet ingår även att bredda Drottningholmsbron och Nockebybron, att bygga ett till tunnelrör i Lindö tunnel samt att bygga en ny, öppningsbar bro vid Tappström. Ekerövägen ansluter till E4 Förbifart Stockholms tunnlar vid två nya trafikplatser som ska byggas vid Tillflykten respektive Edeby på Lovön. När E4 Förbifart Stockholm öppnar 2030 får Ekeröborna två nya anslutningar till fastlandet och avlastar därigenom Ekerövägen genom den känsliga miljön i världsarvet Drottningholm.
I vårt arbete för framtidens Ekerö tar vi största möjliga hänsyn till naturområden och kulturarv när vi planerar och bygger. Längs med vägen finns världsarvet Drottningholm, det statliga byggnadsminnet Drottningholm, flera riksintressen, naturreservat, vattenskyddsområde och Natura 2000-område.