Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Del av berget efter att vi har vajersågat.

Del av berget vid Lindö tunnel efter att vi har vajersågat.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vajersågning vid Lindö tunnel

Arbetena med det nya tunnelröret vid Lindö tunnel fortsätter. Vid den norra tunnelmynningen mot Stockholm har vi sedan några veckor lossat berget genom försiktig sprängning men även med vajersågning, som är en mer skonsam metod mot vibrationer.

Vid Lindö tunnel fortsätter vi att arbeta oss fram genom berget. Vi är snart framme vid den plats där det nya tunnelröret ska ta form. Hittills har vi främst sprängt oss fram vid den södra tunnelmynningen av Lindö men vid den norra tunnelmynningen mot Ekerö har vi använt oss av en annan metod för att komma framåt, så kallad vajersågning.

Arbete väldigt nära befintligt tunnelrör vid Lindö tunnel

På den norra sidan av Lindö tunnel arbetar vi väldigt nära det befintliga tunnelröret. För att undvika vibrationer från sprängningar som kan riskera att skada den befintliga tunneln, har vi därför valt att vajersåga. Det är en skonsam metod mot just vibrationer och en relativt tyst metod för att lossa berg.

Vajersågning minskar ljudpåverkan

Metoden vajersågning innebär att man sågar ett snitt i berget med en vajer, vilket gör att bergytorna frigörs från varandra. Vajern sågar berget ovanifrån i sektioner. Trissorna på maskinen drar ner vajern i de förborrade hålen, som här är drygt ca 18 meter djupa.

Förutom maskinljud så avger vajersågningen ett lågt susande ljud som hörs mest när sågningen startar uppe vid ytan. Påverkan blir på så sätt lägre för dig som bor eller rör dig i närområdet.

Arbetsmomentet är snart klart

Vajersågningen vid Lindö tunnel har pågått i några veckor och beräknas vara klart under hösten.

Berget_innan_vajersagning_webb.jpg

Ovan bild visar hur berget såg ut innan vi började att vajersåga.

Berget_efter_vajersagning_webb.jpg

Bilden visar hur berget ser ut idag efter att vajersågningen är utförd.