Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arbetsområdet i Tillflykten

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sprängningsarbeten i Tillflykten startar 2 juni

Under en tid har vi sprängt bort berg bredvid Ekerövägen i höjd med Tillflykten för att kunna bygga en cirkulationsplats. Nu kommer vi istället att spränga fram tunnelmynningarna till de tunnlar som ska ansluta Ekerö och E4 Förbifart Stockholm.

Uppdatering: sprängningsarbetena startar onsdag 2 juni.

Vi har hittills spängt bort det underliggande berget för att kunna bygga en cirkulationsplats. Nu startar en annan typ av sprängningsarbeten där vi istället borrar och spränger oss framåt i bergväggen för att bygga tunnlarna som leder till E4 Förbifart Stockholm. Sprängningsarbetena i Tillflykten börjar onsdag den 2 juni. 

Röd linje: Ekerövägen mellan Nockeby och Tappström. Svart, strckad linje: framtida styräckningen av tunnlarna i E4 Förbifart Stockholm. 1- Edeby. Här pågår marksprängningar. Trafiken stoppas i samband med sprängningen som kan ske vardagar klockan 10.00 och 14.00. 2- Tillflykten. Här startar tunnelsprängningar onsdag 2 juni. Sprängning kan ske vardagar mellan klockan 07.00 och 19.00. Inne i det nya tunnelröret bredvid Lindö tunnel utför vi kompletteringssprängningar. Sprängning kan ske vardagar klockan 10.00 och 14.00, trafiken stoppas i samband med sprängning. 

Luftstötvåg från sprängningen

Den här typen av sprängningsarbeten genererar så kallade luftstötvågor och ger till en början upphov till höga smällar innan arbetena kommit längre in i tunneln. Det både hörs och känns för dig som bor och vistas i området.

Läs mer om hur du kan uppleva den här typen av sprängningar här: Länk till information om våra sprängningsarbeten (öppnas i ett nytt fönster) 

Sprängning kan ske mellan klockan 07 och 19

Sprängningsarbetena kan ske vardagar mellan klockan 07.00 och 19.00 och trafiken stoppas inte i samband med själva sprängningen eftersom arbetsområdet ligger mer än 50 meter från vägen. För att få en förvarning 30 minuter innan sprängning ska ske kan du anmäla dig tll vår sprängvarningstjänst. Se länk nedan.

Bergväggen i Tillflykten där tunnelmynningarna ska sprängas fram. 

Efter ombyggnaden

I Tillflykten byggs en av de två cirkulationsplatser som ansluter Ekerövägen med tunnlarna i E4 Förbifart Stockholm. Här kommer du i framtiden att åka ned för att nå Stockholms norra delar; Vinsta, Hjulsta, Akalla och Häggvik. I Edeby bygger vi den andra cirkulationsplatsen. Här kommer du i framtiden att åka ned för att resa mot Kungens kurva.

Ekerövägen mellan Edeby och Tillflykten efter ombyggnaden. Lindö tunnel med det nya tunnelröret uppe till vänster i bild. 
Ekerövägen mellan Edeby och Tillflykten idag. Lindö tunnel uppe till vänster i bild.