Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu spränger vi vertikalschakt i Vinsta

Den 8 augusti kl 16:55 sköt vi den första salvan i vertikalschakt 471, som ligger på skolgården vid Vinsta grundskola västra. Vi började med en liten första skjutning i botten, en så kallad öppning.

Vertikalschaktet är ca 40 m djupt. Det är ett av de fyra djupa vertikalschakten i Vinsta. Det sprängs underifrån upp till marknivå. Samtliga borrhål samt öppningshål är borrade nästan hela vägen ner.

- Man laddar från markytan och skjuter alltid ut den nedersta delen av schaktet. Entreprenören skjuter max 6 meter djupa pallar, men första salvan var kortare, cirka 4-4.5 m, säger Charlotta Simelius, byggledare för tunnelarbetena i Johannelund.

Schaktet täcks med fiberduk och sprängmattor. Berget som sprängs bort faller ner i tunneln där vi har sprängt ut för luftstationen under själva vertikalschaktet. Utlastningen av berget sker underifrån.

- Schaktsprängningen är uppdelad i 2-3 delar inom samma pall vilket betyder att man skjuter först den ena sidan av schaktet och sedan det andra, säger Charlotta.

Sprängningsarbeten ska pågå ungefär 5-6 veckor i schaktet vid skolan i Vinsta, och vi kommer att spränga varje dag cirka 5 veckor framåt.