Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Färdigsprängt ventilationsschakt vid Vinsta grundskola

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fler sprängningar vid Gula kvarteret (Plaisirvägen)

Just nu håller vi på att spränga lodräta hål vid Vinsta grundskola och Gula kvarteret (Plaisirvägen) för våra till­- och frånluftsstationer.

Schaktet vid Vinstaskolan är nu färdigsprängt och vi har rört oss vidare till Gula kvarteret (Plaisirvägen) där vi upptar sprängningsarbetet med nästa schakt. Sprängningarna ska pågå ungefär 4-6 veckor i schaktet vid Plaisirvägen, och vi kommer att spränga nästan dagligen.

Vi bygger fyra till­ och frånluftstationer. Med hjälp av 16 stora fläktar kommer de att förse E4 Förbifart Stockholms tunnel med luft. Hålen som är ca 30–50 meter djupa ansluter till ett stort stationsutrymme under jord. Utrymmet är cirka 30 meter brett och 90 meter långt, nästan som en underjordisk kyrka. Arbetet består av att spränga ut stationsutrymmet från tunnlarna under jord, för att sedan börja spränga hålet från markytan.

- Man laddar från markytan och skjuter alltid ut den nedersta delen av schaktet. Entreprenören skjuter max 6 meter djupa pallar, men första salvan var kortare, cirka 4-6 m, säger Erik Malmqvist, byggledare för tunnelarbetena på Skattegårdsvägen. Schaktet täcks med fiberduk och sprängmattor.

Arbetet med luftstationerna beräknar vi kommer pågå fram till 2021.