Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En trygg och säker resa under stan

E4 Förbifart Stockholm blir en modern trafiklösning. När bergtunnlarna är byggda installeras en mängd säkerhetslösningar och tekniska system som skapar en trygg resa för trafikanten.

Inom E4 Förbifart Stockholm bygger vi en av världens längsta motorvägstunnlar. Tunneln och dess tekniska system motsvarar Norra och Södra länken, Essingeleden, Norrortsleden och Muskö tunnel sammantaget och ska uppfylla säkerhetskraven för europavägar och vägtrafiktunnlar i Sverige.

Tunneln ska fungera på avsett sätt under såväl normalkörning som utryckning och tänkbara händelser som olycka, brand eller kö. Den 18 kilometer långa resan i tunnel ska vara trygg och säker för trafikanten.

För det installeras en mängd tekniska system

En säker tunnel kräver väl fungerande högteknologiska säkerhetslösningar och avancerade tekniska system för elförsörjning, ventilation, övervakning och trafikstyrning. När bergtunnlarna är byggda tar ett omfattande och tidskrävande arbete vid med att installera, kontrollera och prova alla tekniska system. Vi gör flera års testarbete både i fabriksmiljö och i tunneln för att säkerställa att anläggningen uppfyller de omfattande säkerhetskraven innan sträckningen kan öppna för trafik.

Införandet av de tekniska systemen i E4 Förbifart Stockholm gör mängden teknisk utrustning i Stockholms väganläggningar dubbelt så stor.