Luftkvaliteten i tunnlarna påverkas av antalet bilar i tunneln och ventilationssystemet. I dagens bilar hindrar också ventilationssystemen partiklar från att komma in i kupén. I samband med planeringen av tunnlarna i E4 Förbifart Stockholm startade Trafikverket ett forskningsprogram med syfte att få fram riktvärden för luften i Förbifarten och även andra biltunnlar i Sverige.
Resultaten involverade flera oberoende forskare och presenterades i rapporter 2015 och 2017. De innehåller en mängd information, teoretiska beräkningar och olika scenarier som projektet ska jobba vidare utifrån. Men en sammanfattande slutsats är att de fläktsystem som projekteras klarar att få en luftkvalitet i rusningstid som innebär ungefär samma risk för negativa hälsoeffekter som för en individ som bor centralt i en större svensk stad.
För utomhusluft finns miljökvalitetsnormer för att skydda människor från oacceptabla hälsoeffekter. Trafikverket värnar om luftkvalitén kring Förbifart Stockholm genom att göra noggranna beräkningar och utforma tekniska lösningar så att riktvärdena följs. Utefter Förbifart Stockholms sträckning kommer vi att placera ut så kallade frånluftstorn. Frånluftstornen ventilerar ut tunnelluften med hjälp av kraftfulla fläktar istället för att luften kommer ut koncentrerat i marknivå vid tunnelmynningarna. Den luft som ventileras ut sprids så högt upp i atmosfären att effekten på närmiljön blir mycket liten.
Beräkningar utan Förbifart Stockholm visar på partikelhalter på ca 25 µg/m3 för dygnet. Som högst beräknas halterna med Förbifart Stockholm bli 30 µg/m3. Miljökvalitetsnormen som ska underskridas är 50 µg/m3.
Vi har inför bygget av Förbifart Stockholm gjort beräkningar och jämfört med bland annat luftmätningar från Norra länkens torn. Beräkningarna visar att vi kommer att uppfylla miljökraven
Här kan du läsa mer om luftkvalitet i och utanför vägtunnlar och ta del av rapporterna